Losse thee bereiden deel 1

In Europa is het bereiden van een kopje thee bij de meeste mensen zo simpel als het toevoegen van een theezakje in warm water. Vroeger werd thee altijd bereid met losse bladeren maar met de komst van het theezakjes in 1904 kwam hier al snel verandering in. De maatschappij werd jachtiger en mensen namen niet meer de tijd om thee te bereiden. Gelukkig is het bereiden van thee met losse bladeren de laatste jaren weer populairder aan het worden.

Thee bereiden met theezakjes gaat natuurlijk wel veel sneller, en is juist daarom zo populair. Maar als je net even wat meer tijd neemt en je horizon graag wilt verbreden dan beloof ik jouw dat er een wereld voor je open gaat met losse thee. Om te beginnen heb je veel meer keuze, zelfs eindeloos als je het zelf gaat mengen. Meer lezen over waarom je beter voor losse thee kunt kiezen? Maar het bereiden van losse thee is wel iets meer werk (niet veel) en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Vandaar dit eerste deel van een serie artikelen die jou verder helpt in het bereiden van jouw ideale heerlijk kopje losse thee!

Verschil tussen het bereiden van losse thee en thee zakjes

Het bereiden van thee met gebruik van theezakjes is veel makkelijker en sneller. De smaak en geur van de thee bladeren ontvouwen zich automatisch en met de trektijd of watertemperatuur zit je ook al snel goed.

Het bereiden van losse thee met bladeren of kruiden neemt veel meer tijd in beslag. Het is wat moeilijker om de gewenste smaak uit de bladeren te halen en een goeie balans tussen smaak en geur te krijgen. Verder heb je thee instrumenten, zoals een theezeef nodig om de losse thee te kunnen bereiden.

Maar het is het allemaal waard, want aan het eind heb je een heerlijk kopje thee die niet te vergelijken is met thee uit een zakje. Theezakjes zijn eigenlijk de fastfood onder de thee, waar losse thee een culinair hoogstandje is!

Informatie losse thee bereiden

Voordat je begint met het bereiden van losse thee moet je informatie hebben over de theesoort of melange die je gaat bereiden. Dit verschilt namelijk sterk per theesoort of melange. Denk hierbij aan informatie over de trek tijd, watertemperatuur en drinktemperatuur. Vaak staat deze informatie op de verpakking van de theesoort of melange of je kan het vragen aan de verkoper. Mocht dit niet lukken dan kan je altijd opzoek op het internet of ons even mailen natuurlijk, wij helpen jou graag. Zodra je dit allemaal goed hebt uitgezocht hebt kan het avontuur van de losse thee beginnen!

Het belang van goed (thee) water

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk goed water voor thee is. Alleen wat is goed water? Lu Yu was een Chinese artiest die veel interesse in thee had en hierover verschillende belangrijke boeken schreef. Lu Yu was een van de eerste die de nadruk legde op het gebruik van schoon water voor thee, zonder goed water geen lekkere thee zij hij.

Goed water dient geheel vrij te zijn van chloor, heeft een lage alkaliteit (zuurgraad) en is zacht. Met zacht water bedoel ik water dat een laag kalk gehalte heeft en niet schuimend is of troebel. Gelukkig is water uit de Nederlandse kranen van goede kwaliteit. En om erachter te komen wat de zuurgraad en hardheid van het water uit jouw kraan is, kan je terecht bij het waterbedrijf in jouw regio.

Kokend thee water

Zodra je weet hoe jij jouw thee het beste kan zetten en je hebt het juiste water dan kan je beginnen met het koken van het water. Water wat voor thee gebruikt wordt moet altijd een tijdje op kookpunt gezeten hebben. Echter is het aan te raden nooit de thee te bereiden met kokend water. Wacht bij het bereiden van losse thee altijd even tot dat het water is afgekoeld. Vooral bij groene theesoorten, want groene thee wordt namelijk enorm bitter als je de groene thee laat trekken in kokend water.

Meer weten over het bereiden van losse thee? Kijk dan hier of wacht op ons tweede artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *