Het verschil tussen losse thee bladeren en thee bladeren in theezakjes is vrijwel bij iedereen bekend, het is een verschil in kwaliteit en dus ook in prijs. Vaak wordt dan ook de conclusie getrokken dat losse thee vele malen duurder is dan thee in theezakjes, maar is dit echt het geval?
Theezakjes hebben begin 1900 veel terrein gewonnen in de westerse wereld, en worden ook steeds vaker in Aziatische landen gebruikt. De theezakjes worden gevoerd door bijna alle grote thee handelaren zoals:
- Pickwick
- Lipton
- Twinings
Deze thee bedrijven bieden enkel thee stof en gebroken thee bladeren aan in de vorm van theezakjes.
Thee in theezakjes bevat vaak thee van de laagste kwaliteit, deze heet “Tea dust” of Thee stof”.
Thee in theezakjes is van veel lagere kwaliteit en wordt niet met de hand bewerkt, dit is een van de grootste redenen waarom thee in theezakjes goedkoop is. Alleen hoeveel gram thee zit er in het gemiddelde theezakje? En hoeveel theezakjes zit er gemiddeld in de meeste thee verpakkingen? En hoeveel kopjes thee kan je hiervan zetten?
De cijfers
De meeste theezakjes wegen precies 2 gram, dit all inclusief. In het gemiddelde theezakje zit ongeveer 1 tot 1,7 gram thee stof of gebroken thee bladeren. In de meeste thee verpakkingen zitten 20 tot 25 thee zakjes. Dat betekend dat er gemiddeld genomen (in het meest positieve scenario) ongeveer 37,5 tot 40 gram thee stof in de totale verpakking zit, hiervan kunt u 25 keer thee zetten. Daar betaalt u gemiddeld genomen 1,60 voor.
Dat is goedkoop alleen als je kijkt wat je ervoor krijgt, valt het tegen.
Als je losse thee koopt is het moeilijk te zegen hoeveel dat gaat kosten, dit van wegen de vele theesoorten. Men kan er vanuit gaan dat de prijs per 100 gram gemiddeld genomen voor losse thee tussen de 4 en 15 euro ligt, zes euro voor 100 gram losse thee is de meest voorkomende prijs.
Als je er vanuit gaat dat je voor elk kopje thee 2 gram thee gebruikt kan je 50 kopjes thee drinken. Echter kan je witte, groene en oolong theesoorten meerdere malen opschenken waardoor je van 100 gram thee soms wel 150 kopjes thee kan zetten. Vele witte, groene en oolong theesoorten smaken de tweede keer zelfs beter als de eerste.
Conclusie
Thee in theezakjes is lang niet altijd goedkoper, en als je kijkt naar de kwaliteit en prijs verhouding is thee in theezakjes zelfs vrijwel altijd duurder.
Als je een gemiddelde neemt van €5.= voor 100gr dan kost één kop echte thee 0.10 cent. Én je drinkt puur natuur én het kan enkele malen opgeschonken worden, én je kan de gebruikte theebladeren in voeding verwerken, én echte thee heeft alle voedingstoffen nog in de bladeren, én én én ik kan zo nog wel even doorgaan ha ha:) leuk artikel!
Losse thee is gezonder en bijzonder lekker!
Theezakjes van 4 gram van bekende merken kosten omgerekend vaak 8 cent per stuk. Tegenwoordig vind je die haast niet in de supermarkten, maar wel zakjes van 2 gram. Die kosten 7 cent per stuk. Toen ging er bij mij een belletje rinkelen. Er wordt grof geld aan die supermarkt thee verdiend. Ik ging eens kijken bij een Turkse kruidenier. Hele lekkere thee in zakjes van 2 gram die 3,5 cent per stuk kosten. Het is meteen afgelopen, ik koop in de supermarkt geen thee meer.
Natuurlijk kent verse/ losse thee voordelen! prijs kwaliteit verhouding valt over te twisten.
Maar goedkoper wordt het echt niet zomaar.
Ik koop een doosje thee (rooibos met gember kaneel) voor 0,85ct. Dat zijn 25 zakjes dus 3,4ct per zakje.
(zwarte thee: 2,5ct/zakje; groene thee 2,6ct zakje) En je kunt er ook wel meerdere kopjes van zetten dus als je echt zuinig bent is 1 ct per kopje thee haalbaar!
En dan heb je bij losse thee nog een zeef, of thee-ei nodig etc etc. Moet ook aangeschaft worden.
Ik vind het een rare titel. Leg gewoon uit waarom je losse thee gebruikt: smaak, gezondheid beleving etc etc. Want goedkoper wordt het niet makkelijk.