Masala chai maken

Chai maken, oftewel de Indiase thee genaamd id=”3564″ type=”post”]Masala chai. Masala chai betekend letterlijk, kruidenmix. Masala chai is een typische traditionele Indische warme drank, die soms ook koud of zelfs als milks –

Masala chai
ingrediënt voor Masala chai

hake of slushy geserveerd wordt. Er is niet een bepaald recept voor het maken van masala chai, er zijn meerdere variaties mogelijk. Wel zijn er een aantal vaste ingrediënten zoals je hieronder kunt lezen.

De vaste ingrediënten van masala chai

 • rijke zwarte thee
 • zware melk
 • combinatie van verschillende kruiden en specerijen
 • suiker of andere zoet makers.

Tips voor Chai maken

Als basis voor masala chai kan je het best gebruik maken van een volle en stevige Indische zwarte theesoort , liefst afk

omstig uit id=”1604″ type=”post”]Assam. Ook kun je gebruik maken van id=”301″ type=”post”]Darjeeling thee, liefst first of second flush. Als je niks uit Assam of Darjeeling kan vinden zoek dan naar losse zwarte thee genaamd Chai (ongemengd & ongeparfumeerd), chai is het Indiase woord voor thee. Veel voorkomende kruiden in masala chai zijn onder meer kardemom, kaneel, gember, kruidnagel en peper.

Nog een belangrijke tip voor het serveren van Masala chai is het serveren in kleine kopjes.

Gebruik van bronwater is een aanrader (dit geldt overigens voor alle theeën).

Ingrediënt voor masala chai

 • 400 ml water
 • 400 ml melk
 • 3,00 cm kaneelstokje
 • 8 kardemompeulen
 • 8 kruidnagels
 • 6 theelepels suiker (naar smaak)
 • 3 theelepels ongeparfumeerd losse zwarte thee

Bereidingswijze masala chai

Doe 400 ml water in de pan voor het maken van masala chai. Voeg de kaneel, kardemom, en kruidnagels toe en breng het geheel aan de kook, met deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat gedurende 10 minuten staan. Voeg de melk en suiker toe en breng het geheel aan de kook. Doe de thee bladeren erbij, en zet het vuur uit houd deksel op de pan. Na 2 minuten, schenk de thee in twee kopjes en serveer de chai direct.

3 gedachten over “Masala chai maken”

 1. Hoi Ranan,

  Weet jij ook waar ik ‘kant en klare’ Chai kan kopen voor de Chai Latte? En dan het liefst de oplos variant? Heb van het weekend een chai latte gekregen in de vorm van opgeschuimd melk en een theezakje, niet echt mijn idee van lekkere Chai Latte…

  Thanks!

  Beantwoorden
 2. Ik las op een website: Chai thee bevat ook kaneel, kruidnagel en kardemom, die allemaal antibacteriële eigenschappen bevatten die lijken te helpen bij het voorkomen van spijsvertering problemen veroorzaakt door bacteriële infecties. Klopt dit!!!

  Beantwoorden
  • Dag Anette!

   Het klopt dat deze ingrediënten in chai thee zitten.
   Kaneel, kruidnagel en kardemom kunnen zeker een helende werking hebben en dus een positieve uitwerking op het lichaam.
   Ik durf alleen niet met zekerheid te zeggen dat dit ook werkt bij problemen met de spijsvertering, maar het lijkt me het proberen waard.
   De bronnen die de website geven zien er ook wel betrouwbaar uit. Mijn moeder raadde mij ook altijd gember aan namelijk, dus het lijkt me wel mogelijk.
   Nogmaals, ik durf niet met zekerheid te zeggen of dit klopt. Als je het probeert, kun je ons laten weten of het heeft geholpen?

   Groetjes,
   De Gebroeders T

   Beantwoorden

Plaats een reactie