Masala chai thee, de Indiase thee bij uitstek

Opzoek naar Indiase masala chai thee? Dan ben je hier aan het goeie adres, chai is en wordt overal aangeduid als het Indiase woord voor thee, het woord chai is echter een beetje dubbelzinnig. Dus wat is chai nou precies? Waar komt het woord vandaan en is chai wel een typische Indische thee, of  bedoelen wij eigenlijk iets anders? Op deze en nog veel meer vragen geeft dit artikel over chai, masala chai en masala chai latte antwoord.

Wat is chai oftewel masala chai!

Het woord chai wordt door velen door elkaar gehaald, wat niet zo gek is! Het woord chai is het woord voor thee in onder andere id=”253″ type=”post”]India maar ook onder andere in Bulgarije, id=”143″ type=”post”]Rusland, Swahili, Zweden en Oekraïne, meer lezen over het woord thee in andere talen kan  id=”133″ type=”post”]hier. Het woord chai is afgeleid van het Chinese chá. Wanneer je in India vraagt om chai krijg je hoogstwaarschijnlijk een gewoon kopje zwarte thee, chai is dus gewoon thee en heeft verder niks met India te maken. Wanneer de meeste mensen opzoek zijn naar Indiase thee vraagt men naar chai. Terwijl men in werkelijkheid masala chai bedoelt. Dit is echter compleet iets anders als gewoon chai!

Wat is masala chai?

Goed, wat is nou precies masala chai dan? Misschien beter bekend in Europa als masala chai latte. Met chai bedoelen vele mensen masala chai. Letterlijk vertaald vanuit het Indisch betekend masala chai, gekruide thee. Masala chai is de typische traditionele Indische drank waar iedereen naar opzoek is. Masala chai komt tot stand door het zetten van thee met een mengsel van typische Indische specerijen en kruiden, vaak ook met melk.

Er is niet een soort masala chai er zijn verschillende recepten en combinaties, belangrijk zijn wel de Indische kruiden en specerijen en de typerende sterke en volle id=”180″ type=”post”]zwarte thee afkomstig uit India. In India heeft vrijwel elke regio zijn eigen recepten en dus zijn eigen soort masala chai.

De vaste ingrediënten van masala chai

 • rijke zwarte thee
 • zware melk
 • combinatie van verschillende kruiden en specerijen *
 • suiker of andere zoet makers.

* Veel voorkomende kruiden die gebruikt worden in masala chai zijn kardemom, kaneel, gember, kruidnagel en peper.

Wat is masala chai latte?

Masala chai latte
Masala chai latte

Masala chai wordt net zoals matcha en id=”3118″ type=”post”]mate veel gedronken als een latte, wat inhoud dat er gestoomde melk bij de masala chai wordt gedaan. In India wordt de masala chai ook vaak bereid met melk, alleen dan anders als in de westerse koffie en thee huizen en andere zaken waar ze masala chai bereiden en verkopen. Hier komt dan ook de verwarring tussen chai en masala chai vandaan.

Vele koffie en thee huizen gebruiken namelijk de term chai latte om aan te geven dat de gestoomde melk van een normale latte caffè op smaak gebracht wordt met gekruide thee concentraat. Terwijl de naam masala chai latte van toepassing is. Masala chai wordt overigens ook gebruikt in milkshakes en slushies.

 

 

 

 

7 gedachten over “Masala chai thee, de Indiase thee bij uitstek

 1. Leuk artikel over de favoriete drank van de Indiërs!
  Ik heb een variant van masala chai al eens bij Toine thuis gemaakt, heb je het filmpje nog? 🙂

  Even een voetnoot bij het artikel: in India wordt vrijwel geen zwarte thee gedronken. Als je chai bestelt, krijg je standaard masala chai (5 rupee bij een straatstalletje) in een klein glaasje of bekertje (formaat fluorspoelen op school). Het woord masala, wat kruidenmix betekent, gebruiken Indiërs nooit bij het bestellen van thee.

  Wil je zwarte thee, moet je naar een restaurant of hotel gaan en “black tea” bestellen. Dit is meer iets voor toeristen, die gewend zijn aan thee zonder kruiden 😉

  1. Ha die Peter, namens Ranan bedankt! En die variant was lekker, ik heb de foto’s nog wel … kan ik het nog een keer kan maken! 🙂 bedankt ook voor de toevoeging. Ik hoop het binnenkort zelf nog eens mee te maken, een heerlijke chai bestellen bij een straatstalletje! Of beter gezegd meerdere als je ze in zulke kleine bekertjes krijgt! 😀 Ik heb ook nog masala chai uit een pakje in mijn theekast staan, maar weer eens even een pot zetten.

    1. Kijk altijd handig om een betrouwbare reisgids in levende lijve te kennen! 🙂 zojuist weer even wat rondgeneusd op magicphotoworld.com, genieten & dan begint de trek aan reizen toch weer boven te borrelen he ahah! p.s briljant die kameel in dat filmpje haha

 2. Ik zet het recept voor masala chai vandaag nog online op de thee blog 😛 dan kunnen jullie die gebruiken! Bedankt trouwens Peter voor de input.

  Altijd goed om verhalen te horen van mensen die er zelf geweest zijn!

 3. Een ontbijt in India met vegetarische curry gerechten en……chai
  Heeeeerlijk .Alleen daarvoor is het de moeite om naar India te gaan.
  Niet vergeten om op de lokale markt specerijen te kopen om thuis gerechten van te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *