Muntthee

We hebben eerder al een keer aandacht besteed aan de marokaanse muntthee en nu aan de muntthee die eigenlijk geen thee is. Geen thee? Nee want voor thee heb je thee nodig en deze muntthee bevat alleen het kruid munt en is daarom geen thee, munt tisane zou een betere benaming zijn. Ook in de horeca zoals in een hip Grand Café wordt de Munt tisane vaak op de kaart gezet als muntthee, en vervolgens krijg je een kop warm water met alleen maar munt blaadjes 🙂

Munt

Munt is een kruid van het geslacht van meerjarige planten ui de lipbloemenfamilie.  Munt heeft eeuwen lang in hoog aanzien gestaan bij Egyptenaren, Grieken en de Romeinen. Nog steeds geniet munt in Noord-Afrika veel aanzien, het is er een onderdeel van gastvrijheid en cultuur (Zie: Marokaanse muntthee).

Het lipbloemenfamilie geslacht kent vele soorten en kruizingen. Munt dankt zijn sterke en bijzondere geur aan de stof menthol. Menthol wordt vaak gebruikt als smaakmiddel, desinfecterend (mondwater) of verkoelend middel in snoepgoed,likeur, kauwgum, en andere voedingswaren; in tabak en tandpasta. Inmiddels zou je bijna niet meer geloven dat de menthol geur uit de natuur komt maar ontstaan is door de consumptiemaatschappij 🙂

Verschillende munt soorten en kruisingen

 • Witte munt
 • Zwarte munt
 • Watermunt
 • Akkermunt
 • Hertsmunt
 • Aarmunt (groene munt)
 • Pepermunt, kruizing van watermunt en Aarmunt

Groene munt

De groene munt, Aarmunt of Spearmint in het Engels is de meest gebruikte, wordt meestal uit keukenkruid gebruikt en is verkrijgbaar bij onder andere de supermarkten. Daarom zal ik hier ook alleen ingaan op de groene munt.

Gebruik groene munt

Groene munt wordt gebruikt voor vele doeleinden, om te beginnen natuurlijk thee maar ook als garnering van dranken, fruitsalades en groenten maar ook in soepen en gehakt.

Groene munt mag ook niet ontbreken in de heerlijke en Mojito mix!

Voordelen van munt

Door de eeuwen heen is munt gebruikt als een geneeskrachtig kruid die tegen verschillende kwaaltjes een uitkomst of verlichting van klachten is. Je kunt munt gebruiken bij maagklachten of bij een griepje, munt functioneert als een slijmoplosser en werkt verlichtend bij een verkoudheid. Last van spieren? Voeg munt toe aan je bad water wat een rustgevende werking op de spieren heeft.

Zelf munt verbouwen

Je kunt munt ook gemakkelijk zelf verbouwen in de tuin. Je hebt er niet veel voor nodig behalve een goede voedingsbodem, genoeg water en veel zon. Munt woekert enorm dus als je niet je hele tuin vol wilt hebben dan dien je wel even diepe grens te vormen. Munt kun je planten doormiddel van zaadjes maar makkelijker is om gewoon de plantjes al te kopen. De muntplant is wintervast en kun je planten in het voor en in het najaar. Je kunt de blaadjes vervolgens gebruiken om zelf je eigen verse munt tisane te zetten. De blaadjes kun je vers gebruiken maar je kunt ze ook drogen waarmee ze wel snel hun geur verliezen. Bewaar munt daarom in luchtdichte flessen of potten op een koele plek, of nog beter vries ze in.

Eigen munt tisane

Ik ga in iedergeval weer heerlijk genieten van mijn eigen munttisane 🙂

Mijn eigen muntthee

 

4 gedachten over “Muntthee”

 1. Toen ik in Marokko met vakantie was heb ik daar nooit Marokkaanse muntthee gedronken met alleen munt. De thee wordt eerst gezet met groene thee en daar wordt (veel!) munt aan toegevoegd. Naar smaak kun je daar dan nog suiker aan toevoegen.De meeste Marokkanen drinken hun muntthee heel zoet! Wel degelijk echt thee dus in tegenstelling tot wat al die ‘hippe’ tenten ons willen laten geloven.

  Beantwoorden
 2. Hallo,

  Ik heb ook zojuist een muntplant gekocht. Hij is nog niet heel groot maar ik wel wel al een lekker bakje thee. Welke scheuten neem ik het beste, de grootsten?

  Beantwoorden
 3. GM,
  Kunt u mij zeggen waar ik op korte termijn
  aan munt plandjes kan komen
  Wij gaan deze week open met de winkel
  en willen munt op de toon bank Hebben staan
  voor de thee
  Alvst bedankt
  Vrgr peet

  Beantwoorden

Plaats een reactie