Na wijn sommelier en barista nu ook thee sommelier

Anno 2010 werd er door de Horeca al meer aandacht besteed aan thee in het algemeen en de theekaart en deze trend blijkt zich ook in grote mate door te zetten in 2011. Een conclusie van de Horecava 2011, de grootste Horeca vakbeurs van Nederland was “Wijn is uit en thee is in”.

Momenteel richten steeds meer top restaurants zich op een goed samengestelde en vaak uitgebreide theekaart.
Met het belangrijker worden van de theekaart komen er in Nederland ook steeds meer mensen die zich specifiek richten op thee en de combinatie thee en spijzen. In de wijnwereld noem je dit een “sommelier”, in de koffie wereld een “Barista” en sinds een tijdje heb je nu ook de “Thee sommelier”.

Thee is net als wijn een drank met veel lagen die perfect te combineren is bij de verschillende gerechten.

Sommelier

Met een sommerlier wordt zowel een functie in een restaurant aangeduid als een persoon die zich gespecialiseerd heeft in wijn en de combinatie wijn en spijzen. Een sommelier houdt zich bijvoorbeeld bezig met de inkoop en opslag van de wijn en het opstellen van een goede wijnkaart die aansluit bij de verschillende gerechten. Verder geeft hij de gasten adviezen op het gebied van de keuze van de wijn bij een gekozen gerecht. Momenteel is er in Nederland geen specifieke opleiding tot “Sommelier” maar een sommelier volgt meestal een aantal cursussen. In Nederland is “sommelier” geen erkende en beschermde titel in tegenstelling tot de rest van de wereld.

Barista

Wat in de wijn wereld een sommelier heet wordt in de koffie wereld een barista genoemd. Een barista is iemand die zich gespecialiseerd heeft in koffie en de bereiding van koffie. De barista weet alles van espresso en andere soorten zoals cappuccino. De barista weet ook alles over de technieken en processen van het zetten van koffie. Een ander aspect waar veel barista’s in geoefend zijn zijn de zogenaamde Latte arttechnieken. Latte arttechnieken, wat letterlijk melkkunst heet is de kunst van het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino.

Meer lezen over koffie & barista’s kan op Koffiejufonline.nl.

Thee sommelier

Iemand die zich gespecialiseerd heeft in thee en de combinatie van thee en spijzen wordt een thee sommelier genoemd. De thee sommelier kan in dienst zijn van bijvoorbeeld een restaurant maar dit hoeft niet, het kan ook uit eigen interesse zijn. Net als een wijn sommelier weet de thee sommelier alles van de smaak van de verschillende theeën en de thee sommelier weet precies welk gerecht hier het beste bij hoort, of andersom natuurlijk.

Meer lezen over de thee sommelier kan op thee & gezondheid.

In het buitenland zijn inmiddels de eerste thee opleidingen opgericht. Zo heb je de International School of Tea. Dit is de eerste internationale thee opleiding, opgericht door het theemerk Dilmah op het Institut Paul Bocuse in Lyon. In Nederland heb je nog geen echte opleidingen maar er worden door het hele land heen wel workshops en meerdaagse trainingen gehouden.

Bekijk een lijst van alle thee opleidingen en workshops op Thee & gezondheid.

Plaats een reactie