Pickwick thee; van alledaags naar speciaal

PickwickHoe vaak heb je al eens gedachteloos een kopje heet water met een zakje Pickwick thee geserveerd? En weet je eigenlijk wat er in dat zakje zit? Ik wist het niet en besteedde er ook geen aandacht aan. Totdat ik tijdens mijn opleiding tot theesommelier de opdracht kreeg om een mooie kop thee te zetten van de ouderwetse Pickwick thee.

De thee waarmee velen van ons zijn opgegroeid en die in de horeca nog steeds veel geserveerd wordt; de ‘doe maar gewone’ thee. Als eerste: wat zit er eigenlijk in dat zakje? Dat is nog niet zo makkelijk te achterhalen en de precieze details worden daarover niet vrijgegeven. Maar Pickwick thee wordt samengesteld uit ‘fijne theesoorten uit de beste theelanden zoals Indonesië, Afrika en Sri Lanka.’ De melangeurs van Pickwick zorgen ervoor dat de kwaliteit constant is en de smaak dus altijd hetzelfde. Dat is op zich al een hele kunst.

Dan de zetmethode. Ik ben er maar eens mee gaan experimenteren. Als basis heb ik het advies op de doosjes gevolgd en van daaruit ben ik verder gaan zoeken. Waarnaar? Naar een thee die krachtig, liefst kruidig smaakt, zonder al te stroef, bitter of wrang te worden. Mijn bevindingen van de twee basis varianten:

Theevariant Twee-grams zakje voor een kopje thee (125 ml.) Bijzonderheden Resultaat
Advies Pickwick 1 zakje op een kop kokend water, trektijd 2-4 minuten 4 minuten trektijd Geur: zware tabak
Smaak: bitter, stroef, drogend (astringent)
3 minuten trektijd Geur: leer, tabak
Smaak: zwaar, stroef,
2 minuten trektijd Geur: sigarendoos
Smaak:  licht astringent, leer, mout
Experiment 1 Trektijd 5 seconden Zakje drie keer heen en weer bewegen Geur: vlak
Smaak: neutraal
Experiment 2 Trektijd 1 minuut Zakje rustig laten hangen Geur: citrus, sigaar
Smaak: tabak, citrus

Mijn conclusie bij deze test is dat de geur en smaak het beste tot hun recht komen bij een korte trektijd. De hoeveelheid thee (2 gram) is voor 125 ml. water vrij veel. Veel thee en een korte trektijd verhoogt vaak het smaakgehalte van de thee en geeft een zoete(re) smaak. Dat gebeurde bij twee minuten trektijd. Bij 1 minuut trektijd werd de thee eleganter en lichter door de citrusgeur-en smaak.

Theevariant 4-grams zakje voor een pot thee
(1 liter)
Bijzonderheden Resultaat
Advies Pickwick 1 zakje op een liter kokend water, trektijd 4 tot 6 minuten 4 minuten trektijd Geur: licht zoet, hint van tabak
Smaak: zacht, vlak, neutraal
5 minuten trektijd Geur: tabak, leer
Smaak: licht zoet
6 minuten trektijd Geur: tabak, leer
Smaak: licht zoet
Experiment 1 7 minuten trektijd Geur: moutig, sigaren
Smaak: sigaar, leer,licht astringent
Experiment 2 4 minuten trektijd 3 theezakjes Geur: zware tabak
Smaak: bitter, zwaar astringent
Experiment 3 10 minuten trektijd 2 theezakjes Geur: leer
Smaak: sigaar, astringent
Experiment 4 2 minuten trektijd 2 theezakjes Geur: sigaren, citroen
Smaak: kruidig, citroen

Ook bij dit experiment komt er een mooi resultaat bij het gebruik van meer thee en een korte trektijd (experiment 4). Maar ook een langere trektijd bij 1 zakje geeft een hele smaakvolle thee. Omdat de verhouding thee/water anders is dan bij het 1-kops zakje, geeft de langere trektijd niet veel meer astringentie maar wordt wel de smaak van de thee intenser en interessanter. Welke voorkeur je ook hebt, met een beetje aandacht en geduld kun je van een zakje Pickwick thee een mooi kopje thee zetten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *