Rode wijn en groene thee tegen Alzheimer

BAARN – Natuurlijke chemische stoffen uit groene thee en rode wijn lijken een belangrijke stap bij het ontstaan van Alzheimer te verstoren. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Leeds. De onderzoekers ontdekten een proces waarbij schadelijke klompen eiwit zich hechten aan hersencellen, waardoor deze afsterven. Met behulp van extracten uit groene thee en rode wijn, EGCG en resveratrol, konden de wetenschappers dit proces onderbreken. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Biological Chemistry.

Begrip

“Ons onderzoek is een belangrijke stap in het begrijpen van de oorzaak en ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer“, vertelt onderzoeker Nigel Hooper. “Het is een misvatting dat Alzheimer een natuurlijk onderdeel is van het ouder worden. Het is een ziekte en uiteindelijk zullen we Alzheimer kunnen genezen. Hopelijk krijgen we steeds meer inzicht en kunnen we geneesmiddelen ontwikkelen.”

Eiwit

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door de ophoping van eiwitplaques in de hersenen. Het eiwit beta-amyloïd is hier verantwoordelijke voor. Daarom vormden de onderzoekers in een laboratorium verschillende amyloïdballen die zij toedienden aan dierlijke en menselijke hersencellen. Na het toedienen van extracten uit rode wijn en groene thee, veroorzaakten de ballen geen schade meer aan de cellen. De EGCG en resveratrol veranderde vorm van het amyloïdeiwit, waardoor het niet meer kon binden.

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat wanneer amyloïdballen aan een hersencel vastplakken, de productie van meer amyloïd in werking wordt gezet. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel en wordt de schade in de hersenen steeds groter.

Bron: Gezondheidsnet door Annemieke Hoogland

Eén gedachte over “Rode wijn en groene thee tegen Alzheimer

  1. Thanks Gebroeders T, Geweldige post, ik heb geprobeerd de studie zelf te lezen, maar die is helaas alleen geschreven voor wetenschappers met een scheikundig achtergrond. Super dat er mensen zijn die de conclusies kunnen vertalen voor het normale volk. De reden dat ik de onderzoek zelf wilde lezen is omdat ik me af vroeg hoeveel kopjes thee of hoeveel glazen wijn je moet drinken per dag, om jezelf te beschermen tegen alzheimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *