Ruil de (decaf) koffie eens wat vaker in voor thee

Koffie is het drankje bij uitstek voor de werkende mens. Het wordt gebruikt als benzine voor de menselijke motor. Als je moe of futloos bent kan dat ene kopje koffie je net even die energie geven die nodig is om je taak af te maken. Na het drinken van koffie wordt de cafeïne binnen 15 minuten via de maag en dunne darm opgenomen in het lichaam. De hartslag en bloeddruk gaan omhoog, en je concentratie neemt toe. Je bent er weer helemaal klaar voor en kunt er weer hard tegen aan!

Nadelen van (te veel) koffie drinken

Maar aan het drinken van (te veel) koppen koffie per dag kleven wel nadelen. De nadelen manifesteren zich vooral bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of bij het drinken van te veel koffie. Cafeïne is een alkaloïde. Alkaloïden zijn stikstoffen met een sterke fysiologische en farmacologische werking. Ook genotmiddelen zoals nicotine en cocaïne en medische middelen zoals morfine behoren tot de Alkaloïden.

De Cafeïne in koffie stimuleert het zenuwstelsel, de hersenen, de nieren, de maag, de darmen, de hartslag en de ademhaling. In het begin krijg je dus een stimulerend effect maar naar verloop van tijd zwakt dit weer af. Doordat het effect weer afzwakt heb je nog een kop koffie nodig om weer op hetzelfde niveau te komen. Omdat koffie drinken een gewoonte is en voor veel werknemers een sociaal bindmiddel gaan er behoorlijk wat koppen koffie naar binnen op een dag.

Gemiddelde drinkt de Nederlander 3 koppen koffie. Voor veel mensen is 5 tot 10 koppen koffie echter geen uitzondering. En bij die laatste groep ligt de fysieke verslaving dan ook op de loer. Je kunt afhankelijk raken van koffie en de effecten van cafeïne. Je hebt dan elke dag je koffie nodig om je goed en geconcentreerd te voelen. Neem je die koffie niet dan krijg je ontwenningsverschijnselen die kunnen variëren van onrust, hoge bloeddruk en hoofdpijn tot serieuze slapeloosheid.

Afwisselen met thee

Om er voor te zorgen dat je niet meer dan drie koppen koffie per dag drinkt is het geen slecht idee om er een gewoonte van te maken om dit af te wisselen met het drinken van een paar lekkere kopjes thee. Als je koffie ziet als een energie moment dan kun je de thee momenten als rust momenten zien, zo bouw je een betere balans in je dag in.

In thee zit ook cafeïne (bij thee heet dit theïne) maar dan in veel kleinere hoeveelheden. In een kop thee zit ongeveer 30mg Theïne en bij een kop koffie is dit 60 tot 120mg Cafeïne. Verder wordt theïne minder snel opgenomen door het lichaam waardoor je een betere verdeling van de verkwikkende werking over de dag krijgt.

Bijkomend voordeel van thee is dat er ook Amino acid inzit, in tegenstelling tot koffie. Deze stof heeft ook een opwekkende werking maar geeft bij hoge dosis tevens een ontspannen gevoel. In tegenstelling tot koffie, waar veel mensen bij hoge dosis juist een gejaagd en onrustig gevoel krijgen.

1 gedachte over “Ruil de (decaf) koffie eens wat vaker in voor thee”

Plaats een reactie