Serveer eens thee bij je eten

Thee is opnieuw in. Echte thee sommeliers beweren dat thee zelfs aan tafel hoort omdat het smaken weet te versterken en nieuwe sensaties op de tong bezorgt. Zij adviseren voor elke theesmaak een passend gerecht, met gelijkaardige of net contrasterende smaaktonen.

Toevoeging van De Gebroeders T

Ook in de horeca krijgt thee weer de aandacht die het verdient. Nadat de populariteit van thee na de tweede wereld oorlog flink afnam door frisdranken en koffie is thee helemaal terug! Lees er hier, hier en hier meer over.

Lees hieronder enkele verrassende ideeën

Sashimi van zalm & sojasaus :een perfecte match met geurige jasmijnthee

De fijne, frisse vistoetsen van de rauwe zalm met sojasaus zijn in harmonie met de zachte jasmijn; de lichte groene theesmaak van Green Tea Jasmine ondersteunt het smakenpalet van de sashimi.

Marokkaanse taboulé: nog frisser met Green Tea Intense Mint erbij

De frisheid van het limoensap, de komkommer en tomaten in de koele couscous geven een bijzondere sensatie in de mond samen met de warmte van de thee. Het geheel blijft niettemin verfrissend dankzij de intense muntsmaak in de finale.

Crème brûlée: extra zacht in combinatie met Green Tea Mandarin Orange

Drie contrasten vormen één bijzondere smaakervaring: het zachtromige van de crème met vanillevleugje, het krokante rietsuikerlaagje en dan de hete thee met mandarijnzeste. De onderliggende zachte groene theetonen voorkomen dat het geheel te zoet wordt.

Een blauwe kaas of camembert : vraagt om de krachtige smaak van zwarte Earl Grey

De sterke smaak van kaas durft het aan met een krachtige thee, zoals een zwarte Earl Grey. De hete thee zorgt voor een aparte sensatie: de kaas smelt op de tong, waardoor extra smaken vrijkomen.

Carpaccio van rauwe tonijn en kappertjes : een bijzonder duo met Japanse gestoomde groene thee

De zilte zeesmaak van tonijn met kappertjes, in combinatie met de fijne bitterheid van de groene thee Sencha .

Nog enkele gastronomische tips voor de thee fijnproever

  1. Serveer tussen twee gangen een lichte thee in plaats van een sorbet. De thee doet de smaakpapillen niet ‘verlammen’ door de koude, en smaakt bovendien niet zoet. Integendeel, de thee neutraliseert juist de smaak van het vorige gerecht en bereidt de mond voor op nieuwe smaken.
  2. Groene thee helpt om de smaak te neutraliseren, waardoor je de smaak van elke volgende hap nog intenser ervaart.
  3. Thee heeft nog een belangrijk voordeel: het is een alcoholvrij alternatief bij de maaltijd!
  4. De wereldberoemde Afternoon Tea en High Tea in Groot-Brittannië, het uitgebreide vieruurtje en de avondmaaltijd die allebei bestaan uit zowel zoete als hartige hapjes, worden altijd begeleid door thee.
  5. In China wordt thee vooral bij het begin van de maaltijd geschonken, als geurig welkom, maar ook tussen de verschillende gangen door.
  6. Arabische landen serveren muntthee bij zoet gebak als dessert.

Bron: HLN.be

4 gedachten over “Serveer eens thee bij je eten

  1. Als we authentiek Chinees eten, dan bestellen we àltijd Chinese thee! Dat is 9 van de 10 keer Jasmijnthee. Iets anders past er bij wijze van spreken echt niet bij. Met uitzondering van water; dat vind ik dan wel acceptabel 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *