Thee als kalmeringsmiddel

Thee heeft een rustgevende en ontspannende werking, zoals veel mensen uit ervaring weten. Dit effect is vooral te danken aan de in thee aanwezige l-theanine. Niet te verwarren met theïne. Dit is een stof met heilzame effecten op het functioneren van de hersenen, die in het algemeen in groene thee in grotere hoeveelheden wordt aangetroffen dan in zwarte thee.

Over de werking van l-theanine is wetenschappelijk vrij veel bekend. Zo werd bij dieren aangetoond dat het gedurende drie maanden toedienen van l-theanine een gunstige invloed had op het leervermogen en de geheugenfunctie. Bij mensen bleek de
inname van l-theanine te leiden tot het optreden van alfagolven in de hersenen, het type golven dat wijst op een ontspannen geestesgesteldheid. Belangrijk is dat l-theanine wel een rustgevend effect heeft maar géén sufheid veroorzaakt. De researchresultaten betreffende l-theanine zijn dermate positief dat deze stof thans ook in voedingssupplementen wordt toegepast.

Dat mensen die regelmatig thee drinken bijzonder ingenomen zijn met de wetenschappelijke onderbouwing voor de gezondheidsbevorderende eigenschappen van deze drank is vanzelfsprekend. Voor anderen kan deze informatie aanleiding zijn zich ook aan te sluiten bij de grote club van mensen voor wie het drinken van een kopje thee steeds weer behoort tot de plezierige momenten van de dag.

4 gedachten over “Thee als kalmeringsmiddel

  1. Wat een ontzettend leuk artikel! Erg interessant, ik zelf ben erg geïnteresseerd in de wetenschap rondom thee en was al wel bekend met l-theanine maar wist niet dat deze stof ook in voedingssupplementen werd gebruikt en dat het een positief effect heeft op leervermogen en de geheugenfunctie!

  2. Helemaal goed, dit is ook precies wat ik zelf als erg positief ervaar bij het drinken van thee. Ben nogal een onrustig type, zeker toen ik vroeger tijdens werk ook nog te veel koffie dronk. Maar sinds ik alleen nog maar thee drink, in grote hoeveelheden merk ik de toename van mijn concentratie en afname van onrust. Ik wist nog niet van l-theanine maar ga me er eens verder in verdiepen. Ik mediteer wel zo nu en dan waarvan ook bekend is dat hierdoor de alfagolven toenemen, net als bij het luisteren naar klassieke muziek trouwens 🙂

  3. Zo blijkt maar weer waar thee allemaal goed voor is! 😀 Wat denk ik ook meespeelt is het karakter van thee en de persoon die het drinkt. Koffie wordt vaak als een shot gedronken om weer ff wakker te worden terwijl niemand zegt: goh laat ik eens thee drinken om wakker te blijven… 😉 Maar ik moet wel bekennen dat toen ik alleen maar gewone Pickwick-thee dronk ik wel hyper werd en soms zelfs misselijk. Geen idee hoe dat kwam. Dus nu drink ik vrijwel alleen kruidenthee.
    In ieder geval bedankt voor je artikel!! Interessant!

    1. Hoi Claudia,
      Dronk je dan de traditionele thee(stofthee) van Pickwick? Omdat stofthee heel veel raakvlakken heeft met het water, komen ook alle vervelende stoffen er vrij snel uit. Vooral looizuur wordt erg snel afgegeven. Op de volgende link kun je iets vinden over looizuur http://nl.wikipedia.org/wiki/Looizuur Heb je al eens ‘echte thee’ gedronken? de theebladeren bedoel ik. Als je het dan afgiet na het opschenken dan is de theine ook verdwenen..kan me niet voorstellen dat je dan nog hyper wordt. Ik moet zelf ook altijd oppassen want ik ben ook heel senl hyper, van thee heb ik geen last gelukkig. Succes ermee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *