Losse thee bereiden deel 2

In deel een werd het verschil tussen het bereiden van losse thee en thee zakjes uitgelegd, ook werd het belang van water benadrukt. In dit deel leggen wij het belang van ruimte, tijd en temperatuur uit.

Bij het bereiden van thee zijn er naast de losse thee bladeren en het water nog drie factoren die invloed hebben op de smaak van de thee. Dit zijn ruimte, tijd en temperatuur. Deze drie factoren zijn allemaal in meer of mindere mate belangrijk, en essentieel voor een maximaal lekker kopje thee!

Ruimte

Een van de eerste drie factoren is ruimte. Losse thee bladeren hebben ruimte nodig, vooral grove theesoorten hebben veel behoefte aan ruimte. Thee bladeren zwemmen het liefst rond in het water. Op deze manier kunnen de losse thee bladeren zich goed ontvouwen en hun geur en smaak afstaan aan het water, en dat is de essentie bij het zetten van thee.

Verder trekt een theesoort sneller, als die meer ruimte heeft. Het water kan op deze manier makkelijker bij alle delen van het theeblad. Dit is ook erg belangrijk voor alle stoffen en vitamines die in de thee bladeren zitten.

Houd er rekening mee dat de meeste bladeren in het warme water uitzetten, en soms wel verdrievoudigden qua grote.

Tijd

Thee heeft tijd nodig, vooral losse theesoorten met grove thee bladeren moeten goed trekken. Tijd is een bijzondere factor bij thee aangezien deze factor voor elke theesoort verschilt. Bij de factor tijd zie je maar weer dat er verschillen zijn tussen de theesoorten onderling.

Elke theesoort heeft zijn eigen trektijd, dus voordat je thee gaat bereiden is het altijd handig deze op te zoeken.

Hoe langer de thee trekt, hoe voller de thee wordt van smaak, dit is een regel die voor elke theesoort geld.

Ook is het zo dat de trektijd van thee belangrijk is voor de stoffen en vitamines in de thee bladeren. Je kunt natuurlijk ook zelf ontdekken hoelang een theesoort moet trekken voor het beste resultaat, experimenteer en ontdek de manier waarop jij het het lekkerst vindt!

Temperatuur

Temperatuur, de laatste maar zeker niet niet de minst belangrijkste factor bij het bereiden van thee. De temperatuur omvat twee verschillende onderdelen, de trek-temperatuur en de drink-temperatuur. Elke theesoort heeft weer zijn eigen wensen wat betreft de trek-temperatuur en de drink-temperatuur. Water is essentieel voor thee, en het is belangrijk dat het water de juiste temperatuur heeft tijdens het trekken en tijdens het drinken.

Het water wat gebruikt wordt voor thee moet altijd een tijdje gekookt hebben. Bij sommige theesoorten kan je het kokende water er gelijk overheen gieten en bij anderen moet het eerst even afkoelen. Experimenteer gerust met de juiste water temperatuur.

Het bereiden van thee is een grote ontdekkingsreis, experimenteer er dus flink op los met alle drie factoren en vindt jou eigen ideale manier voor het bereiden van jouw thee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *