Thee Blog

4 bijzondere theeschenkerijen die je absoluut niet mag missen

Helaas mogen we er momenteel nog niet op uit, maar dat betekent natuurlijk niet dat we alvast plannen kunnen maken voor als dit wel weer mag! Je moet toch wat hebben om naar uit te kijken. En wat is er dan leuker dan om een aantal tripjes te doen naar de leukste theeschenkerijen van het Noorden? Hieronder hebben we 4 leuke theeschenkerijen voor je uitgelicht. Ken je zelf ook een? Laat het dan weten in de comments!

Theefabriek

Houwerzijl, Groningen
De theefabriek is de place-to-be voor een heerlijk warm kopje thee. Behalve dat je hier thee
drinkt in een schitterende pittoreske dorpje, herbergt het zelfs een theemuseum, theewinkel en bijzondere tuin.

Maar wat dit plekje nog specialer maakt is het brede en unieke assortiment van theeën. Van de bekende theeën tot de meest exotische exemplaren van over de hele wereld. Deze theefabriek maakt, schenkt en verkoopt de meest heerlijke en bijzondere combinaties.

Theeschenkerij de Utspanning

Ryptsjerk
Wil je heerlijk ontspannen en genieten van een lekker kopje thee? Dan is deze Friese
Theeschenkerij perfect voor jou. Behalve een prima assortiment thee, heeft het ook
prachtige siertuin, moestuin en boomgaard. De tuinen zijn het mooist van april tot en met
oktober. Leuk feitje, Utspanning is het Friese woord voor ontspanning. Op deze plek konden reizigers bijkomen, uitrusten iets drinken en eten om vervolgens weer door gaan.

Theeschenkerij Domies Toen

Pieterburen, Groningen
Waan jezelf in een prachtig klein cafe direct bij de ingang van een lijfelijk kerkje. Achter de
kapel vindt je een wilde betoverende botanische tuin met een sprookjesachtige vijver.
Inclusief vlindertuin en kindertuin en geurende rozen. De theeën? Deze theeschenkerij heeft een relatief klein assortiment van 5 heerlijke theeën, maar dat maakt niet uit. De theeën die ze hebben zijn buitengewoon uniek. Zo kun je de Recht oet het hard van Grunn proberen: een thee zonder voor elk moment van de dag.


Bonus tip: combineer dit met een bezoekje aan de zeehondencentrum in Pieterburen

De Maargies Hoeve

Kallenkote
Het is ongelofelijk hoeveel liefde in deze theeschenkerij is gestopt. Als onderdeel van een
zorgboederij kan je hier alles doen. Pipowagen, kinderfeestjes, BBq’s, paardentram,
boerenhottub, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ook de thee kaart is zeer uitgebreid.

Jasmijnparels.nl en even voorstellen

Het is jullie vast niet ontgaan, wij houden van thee! Onze favoriete thee is jasmijnparels. Daarom hebben wij de website jasmijnparels.nl opgezet! Op deze website delen we alle toppers met jullie van thee webshops en theewinkels tot onze favoriete jasmijntheetips!

We werken hard aan de website. Het is een website waarop we van alles willen delen .. ook wat jij leuk vind! Dus laat in de reacties weten wat jij graag zou terug zien op onze website!

Redacteurs
De website zal onderhouden worden door Toine en Frida Branbergen. “Onze relatie is begonnen door jasmijnparels. We hebben een tijdje voor dezelfde organisatie gewerkt, ik als stagiair en Toine als freelancer. Toen zijn klus afgelopen was liet hij de parels voor mij achter. Vanaf dat moment wist ik het, hij vind me ook leuk! Nu bijna 8 jaar later willen we het jasmijn-geluk met jullie delen en verspreiden” Frida Branbergen.

“Voor mij is het jasmijn-geluk dat rust momentje op de dag.” Aldus Toine Branbanbergen. “Ik ben wanneer ik gestresst ben wat gevoelig voor cafeïne. Dus op deze dagen heb ik de regel met mezelf dat ik tot 11 uur koffie mag drinken. Hierna stap ik over op jasmijnparels. Ik drink dan bewust mijn drankje en zorg dat ik gefocust kan werken. Door soms even de aandacht ergens anders op te focussen, krijg je de beste inzichten en resultaten. Daarnaast kom ik een stuk meer ontspannen thuis bij mijn vrouw!

Feit of fabel: mensen die thee drinken leven langer

Je kunt niet om de bewering heen. Thee heeft vele gezondheidsvoordelen. Maar klopt het ook? Of is het gewoon een aanname? Er stond laatst weer een bericht online “Mensen die thee drinken leven langer”. Maar klopt deze bewering ook?


“Wie geregeld een kop thee zet, zou volgens het onderzoek gemiddeld vijftien maanden langer leven dan mensen die thee afzweren. Ook is hierin aangetoond dat fervente theedrinkers 20 procent minder risico op een beroerte lopen en 22 procent minder risico op een beroerte die fataal afloopt. In totaal hebben ze 15 procent minder kans om te overlijden” Nele Annemans in het AD

Toen wij dit lazen, waren we direct blij! In het bericht staat een link naar een representatief onderzoek. Het onderzoek vond plaats in Oost-Azië. Er deden 14.081 mensen mee aan het onderzoek en zij werden tussen de 5 en 8 jaar gevolgd.

Goed nieuws!

Mensen die regelmatig theedrinken (meer dan 3 keer per week) leven inderdaad langer en gezonder!! Wat niet benoemd wordt is, dat dit effect alleen gemeten is bij groene thee en niet bij zwarte thee. Het staat dan wel niet in het onderzoek, maar wij gaan ervan uit dat het ook geldt voor witte thee. Witte thee heeft namelijk de meeste antioxidanten, hierna groene thee en zwarte thee heeft de minste antioxidanten

En nog een minpuntje voor de vrouwen. Het effect is beter merkbaar bij mannen dan bij vrouwen. Dit kan komen omdat vrouwen sowieso al minder kans hebben op ziektes in de hart- en bloedvaten.

Voordelen groene thee

We hebben al vaker geschreven over voordelen van groene thee. Lees ook deze artikelen eens: 

Zoals we in deze artikelen ook al aangaven. Groene thee is geen wondermiddel, maar het kan in veel gevallen wel helpen!

Bron: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Tea-drinkers-live-longer

Theewinkel Kiekes

 

Leestijd: 1 minuut

Het plekjes-project: iedere maand zetten we een provincie in het zonnetje en bloggen we over een leuke thee-locatie en een leuke theewinkel. Juli is de maand van… Friesland!

Kiekes

In Wolvega kun je het schattige winkeltje Kiekes vinden. Naast vele soorten losse thee wordt hier ook vooral snoep verkocht. En dit is natuurlijk heerlijk te combineren bij de thee! Als je snoepgoed kent en het is nog niet aanwezig in Kiekes, laat het dan de eigenaresse weten. Zij spoort het vervolgens op voor je.

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 – 12:00
13.00 – 17.00
Woensdag 10:00 – 12:00
13.00 – 17.00
Donderdag 10:00 – 12:00
13.00 – 17.00
Vrijdag 10:00 – 12:00
13.00 – 17.00
Zaterdag 10:00 – 12:00
13.00 – 17.00
Zondag Gesloten

Locatie

Adres:
Hoofdstraat Oost 24
8471 JL Wolvega

https://www.totkiekes.nl/contact

Theehuis de Leidsehout

Leestijd: 2 minuten

Het plekjes-project: iedere maand zetten we een provincie in het zonnetje en bloggen we over een leuke thee-locatie en een leuke theewinkel. Juli is de maand van… Zuid-Holland!

De Leidsehout

Ook in Zuid-Holland kun je vele locaties vinden voor een high tea, maar wij vonden dan theehuis De Leidsehout er echt tussenuit sprong. De Leidsehout is te vinden in Leiden en kun je dus ook weer heerlijk combineren met een dagje winkelen. Op de zondag kun je hier vanaf 14.00 genieten van live muziek.
Mocht je nou geen tijd hebben voor een high tea, dan kan je hier ook heerlijk lunchen. En als je echt helemaal verliefd bent op de locatie, dan kun je hier ook een feestje geven!

Sfeerimpressie

Openingstijden

Het theehuis is iedere dag van 10.00 tot 17.00 geopend.

Als je wilt reserveren dan kan dat op maandag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur.
Op zondag wordt er alleen om 11.00 uur gereserveerd.

Locatie

Adres:
Houtlaan 100
2334 CL Leiden

Telefoonnummer:
071 – 515 34 76

E-mail: 
[email protected]

In augustus is het de beurt aan Friesland. Ken jij daar een leuke theewinkel of een geweldige high tea locatie? Laat het ons dan weten via Twitter of stuur ons een e-mail.
Werken aan de encyclopedie

 

Leestijd: halve minuut

Zoals jullie allemaal weten inmiddels zijn we druk bezig met het herschrijven van de Thee Encyclopedie. Hier zit best veel werk in!

Omdat in de zomer periode Theeliefhebbers minder gelezen wordt, richten we ons in deze periode op het herschrijven van de encyclopedie.

Dit betekent dat er minder blog artikelen zullen komen. Maar geen zorgen, het plekjes-project gaat gewoon door!

Lente Thee en Chocolade in het plekjesproject

 

Leestijd: 2 minuten

Het plekjes-project: iedere maand zetten we een provincie in het zonnetje en bloggen we over een leuke thee-locatie en een leuke theewinkel. Juli is de maand van… Zuid-Holland!

Lente Thee en Chocolade

Als je in de buurt bent van Scheveningen of misschien wel in Scheveningen voor een lekker dagje aan het strand, dan moet je zeker even langsgaan bij Lente Thee en Chocolade. Zoals de titel al doet vermoeden kan je hier niet alleen thee kopen, maar ook nog een chocolade!

Wat ook erg leuk is, is om een thee-abonnement te nemen. Hierbij krijg je iedere maand een theepakket thuisgestuurd. Maar op afspraak kun je ook leuke activiteiten doen, zoals een high tea of een theeproeverij! Dit plekje is het dus zeker waard om even te bekijken als je in de buurt bent.

Niet in de buurt? Geen probleem!

Maar ook als je niet in de buurt bent kun je hier heerlijke thee en chocolade kopen. Ze hebben namelijk een webshop, die je hier kunt vinden.

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag:
10.00 – 17.30 uur

Zaterdag:
10.00 – 17.00 uur

Locatie

Adres:
Marcelisstraat 255-B
2586 RV Scheveningen

Telefoonnummer:
070-7522094

Naast deze leuke theewinkel in Zuid-Holland hebben we voor deze maand nog een leuke high tea locatie nodig! Weten jullie een leuke locatie in Zuid-Holland, laat het ons dan weten via Twitter of stuur ons een e-mail.
Bronnen: informatie en foto’s zijn afkomstig van Lente Thee en Chocolade via https://lentetheechocolade.nl/.

Theezakjes, wie vond ze uit en waar komen ze vandaan?

 

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je in de supermarkt op zoek gaat naar thee zul je vooral thee in zakjes tegenkomen. In veel restaurants wordt hier ook gebruik van gemaakt. Maar sinds wanneer gebruiken we eigenlijk een theezakje, en wie zette dit op de markt?

Een toevallige uitvinding

De ontdekking van het theezakje was eigenlijk heel toevallig, zonder enige opzet. De Amerikaanse groothandelaar Thomas Sullivan stuurde in 1904 theemonsters in kleine zijden zakjes naar zijn klanten. Hij deed dit omdat de prijzen van tinnen blikken enorm stegen, waar hij eerder de thee in verstuurde. Sullivan had verwacht dat zijn klanten de thee uit het zakje zouden halen voor gebruik, maar sommigen deden dit niet. Zij goten het water zo over de thee in het zakje, en het werkte erg goed!

Verdere ontwikkeling

Zijn klanten vroegen om meer, maar gaven wel aan dat het maas van de zijde net te fijn was. Sullivan besloot zakjes te ontwikkelen van gaas, en dit was het eerste theezakje gemaakt met haar doel zoals we dit vandaag kennen. In de jaren 20 werden de zakjes ontwikkelt voor commerciële doeleinden, en waren er twee verschillende grootten: een voor de pot en een voor een enkel kopje.

Pas in de jaren 50 werden de theezakjes ook populair in Groot-Brittannië. Zij waren eerst wat wantrouwend tegenover deze radicale verandering op het gebied van theedrinken. Daarbij was er sprake van materiaal tekorten door de Tweede Wereldoorlog, ook dit vertraagde de massale acceptatie.

Bronnen:

 • Redactie. “Het theezakje, een toevallige uitvinding.” Historiek, 15 maart 2018. Geraadpleegd op 2 juli 2018. https://historiek.net/het-theezakje-een-toevallige-uitvinding/76929/
 • Begley, S. “A Brief History of the Tea Bag.” Time, 3 september 2015. Geraadpleegd op 2 juli 2018. http://time.com/3996712/a-brief-history-of-the-tea-bag/
 • “The History of the Tea Bag.” UK Tea % Infusions Association, 3 september 2015. Geraadpleegd op 2 juli 2018. https://www.tea.co.uk/the-history-of-the-tea-bag

Brandwonden EHBO

 

Leestijd: 5 minuten

In Hengelo kregen twee halfbroers ruzie met elkaar. Dit eindigde met hete thee over een van de broers. Het is onduidelijk of de thee bewust over de andere broer gegooid werd, maar de rechter sprak de man vrij. Maar wat moet je doen wanneer je te maken krijgt met hete thee over je heen?

Wat te doen bij brandwonden

Mocht je hiermee te maken krijgen, omdat er iets fout gaat met het zetten van je kopje thee of dat misschien zelfs je kindje een glas omstoot, dit is wat je dan moet doen:

 • Koel de brandwonden dan tenminste tien minuten onder lauw stromend water.
 • Het slachtoffer mag dan niet afkoelen, dus koel echt alleen de brandwond.
 • Smeer niets op de blaren en/of op zwarte of grauwwitte huid!
 • Verwijder geen kleding die aan de wond kleeft.
 • Dek de wonden steriel of zo schoon mogelijk af, dit kan bijvoorbeeld met plastic huishoudfolie.
HEEL BELANGRIJK: verwijder de luier van je baby indien dit van toepassing is. Luiers houden hete vloeistoffen vast. Door deze af te doen voorkom je verdere brandwonden.

Bel 112 bij:

 • Inademing van rook of hete gassen. Ook wanneer het slachtoffer geen klachten heeft!
 • Grote verbrandingen met blaren en/of een zwarte of grauwwitte huid.

Schakel een huisarts in:

 • Kleine verbrandingen met blaren en/of een zwarte of grauwwitte huid.
 • Als een groot deel van de huid rood en gezwollen is.
 • Er sprake is van ziekteklachten, zoals: koorts, misselijkheid, braken, rillingen, hoofdpijn of hartkloppingen.

Voorkomen is beter dan genezen

We voorkomen dingen liever dan dat we ze genezen. Zelf letten we misschien goed op, maar kinderen hebben dingen vaak niet door of zijn soms wat onhandig. Daarom kun je een aantal dingen doen om het risico op brandwonden bij kinderen door thee te verminderen.

 • Geen thee drinken wanneer je je kind op schoot hebt (of andere hete dranken).
 • Theekopjes altijd in het midden van de tafel plaatsen.
 • Zowel de waterkoker als de theepot altijd buiten het bereik van kinderen plaatsen. Let hierbij ook op dat ze niet bij het snoer kunnen.
 • Je kunt ook gebruik maken van een veilige thermoskan wanneer er kinderen in de buurt zijn, in plaats van een theepot.

Heb jij nog meer tips? Deze zijn altijd van harte welkom! Laat het ons weten en wij voegen ze toe, of plaats ze in de reacties onder dit artikel.
Bronnen:

 • Nederlandse Brandwondenstichting. “Eerst water, de rest komt later”. Geraadpleegd op 28 juni 2018. https://brandwondenstichting.nl/eerstehulpbijbrandwonden/
 • EHBO. “Eerste Hulp bij brandwonden”. Geraadpleegd op 28 juni 2018. https://www.ehbo.nl/tips/brandwonden
 • Janssen, B. “Vrijspraak voor familieruzie in café Hengelo, beslecht met hete thee”, Tubantia, 26 juni 2018. Geraadpleegd op 28 juni 2018. https://www.tubantia.nl/hengelo/vrijspraak-voor-familieruzie-in-cafeneacute-hengelo-beslecht-met-hete-thee~af1d79dd/

Het plekjesproject: Theetuin Overleek

 

Leestijd: 3 minuten

Vlak voor Pinksteren hebben we een niet project aangekondigd: het plekjes-project. Iedere maand zetten we een provincie in het zonnetje en bloggen we over een leuke thee-locatie en een leuke theewinkel. Juni is de maand van… Noord-Holland!

Theetuin Overleek

Bij Theetuin Overleek in Monnickendam kun je genieten van een heerlijke high tea, bestaande uit verse huisgemaakte lekkernijen. Een high tea kun je reserveren op twee verschillende tijdstippen: van 11.30 tot 14.00 en van 14.30 tot 17.00.
Als je geen zin hebt in een high tea, kun je er ook genieten van een heerlijke sandwich of scones. Tegelijkertijd kun je genieten van de natuur die je om je heen ziet, want de theetuin ligt tussen de weilanden en aan het water.

Belangrijk om te weten is dat een suiker-, lactose- of glutenvrije high tea niet aangeboden wordt.

Een rondje varen

Omdat de theetuin aan het water ligt, kun je er ook genieten van een heerlijk fluisterboot tochtje. De fluisterbootjes worden verhuurd door Theetuin Overleek zelf en kun je combineren met een heerlijke picknickmand. Je kunt genieten van de weilanden, smalle slootjes en meren, maar ook van historische dorpjes zoals Broek. Bij de fluisterbootjes zijn ook vaarroutes aangegeven zodat je niet verdwaald raakt tussen al het moois. Ideaal voor een dagje uit dus.

theetuin 2
theetuin 3
Theetuin 1

Openingstijden en locatie

Mei en juni:
woensdag t/m zondag 10:00-17:00

Juli en augustus:
woensdag t/m maandag 10:00-17:00

September:
woensdag t/m zondag 10:00-17:00

Oktober:
zaterdag en zondag 10:00-17:00

Adres:
Theetuin Overleek
Overleek 6
1141 PD
Monnickendam

Telefoonnummer:
0299652735

E-mail:
[email protected]

In juli is het de beurt aan Zuid-Holland. Ken jij daar een leuke theewinkel of een geweldige high tea locatie? Laat het ons dan weten via Twitter of stuur ons een e-mail.
Bronnen: Foto’s zijn allemaal afkomstig van de website van Theetuin Overleek (www.theetuinoverleek.com).