Thee Blog

Losse thee VS theezakjes

Thee, iedereen kent het of drinkt het wel. Thee is namelijk de meest gedronken warme drank op aarde. Thee is een lekkere, warme en gezonde drank die oorspronkelijk uit China komt, maar wist je dat er naast de vele theesoorten in theezakjes ook losse theesoorten verkrijgbaar zijn in de vele thee winkels en webshops?

Het verschil tussen theezakjes en losse thee

Wat is nu precies het verschil tussen losse thee en theezakjes? Op het eerste gezicht is losse thee veel ongemakkelijker en duurder. Als je een kop losse thee wilt zetten moet je een aantal extra handelingen doen. En je hebt extra instrumenten nodig, bijvoorbeeld een theelepel of thee ei waar je de losse thee in kan laten trekken.

Deze extra kosten in zowel geld als tijd heb je bij theezakjes niet. Op het eerste gezicht zouden de meeste mensen waarschijnlijk gelijk kiezen voor theezakjes en niet voor losse thee, en dat is precies wat er de afgelopen decennia gebeurd is. Het leven is steeds drukker geworden, alles moet snel en als je iemand vraagt hoe het gaat is het de trend om te zeggen “ja druk”. Daarbij hoort ook het snellere consumeren in de vorm van fastfood of in het geval van thee, theezakjes! Theezakjes zijn de afgelopen decennia in rap tempo de standaard geworden waarbij losse thee een beetje vergeten is bij het grote publiek.

Maar bij thee in theezakjes hoort een groot nadeel. Wist je dat de thee die in theezakjes zit eigenlijk een restproduct is? De thee die in theezakjes zit wordt in de theewereld ook wel “tea dust” genoemd. Deze zogenaamde ”thee stof” bevat alleen gebroken en gemalen thee bladeren die volgens de CTC methode bewerkt worden in fabrieken, veelal in India, Sri-Lanka of Indonesië. Het eindproduct komt terecht in de verschillende theezakjes.

Nieuwe, duurdere theezakjes

Zelfs de nieuwe, duurdere piramide theezakjes van bijvoorbeeld Lipton en ander bekende grote thee fabrikanten bevatten nog vaak thee van zeer slechte kwaliteit. Dit heeft gevolgen voor zowel smaak als andere gezonde eigenschappen van de thee bladeren van de camillia sinensis.

Conclusie
Voor losse thee betaal je dus net iets meer in de vorm van geld en tijd, maar dat wat u krijgt staat garant voor kwaliteit, en indien je de thee goed bereidt en uitkiest een heerlijke en echte thee ervaring!

Losse thee bereiden deel 1

In Europa is het bereiden van een kopje thee bij de meeste mensen zo simpel als het toevoegen van een theezakje in warm water. Vroeger werd thee altijd bereid met losse bladeren maar met de komst van het theezakjes in 1904 kwam hier al snel verandering in. De maatschappij werd jachtiger en mensen namen niet meer de tijd om thee te bereiden. Gelukkig is het bereiden van thee met losse bladeren de laatste jaren weer populairder aan het worden.

Thee bereiden met theezakjes gaat natuurlijk wel veel sneller, en is juist daarom zo populair. Maar als je net even wat meer tijd neemt en je horizon graag wilt verbreden dan beloof ik jouw dat er een wereld voor je open gaat met losse thee. Om te beginnen heb je veel meer keuze, zelfs eindeloos als je het zelf gaat mengen. Meer lezen over waarom je beter voor losse thee kunt kiezen? Maar het bereiden van losse thee is wel iets meer werk (niet veel) en er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Vandaar dit eerste deel van een serie artikelen die jou verder helpt in het bereiden van jouw ideale heerlijk kopje losse thee!

Verschil tussen het bereiden van losse thee en thee zakjes

Het bereiden van thee met gebruik van theezakjes is veel makkelijker en sneller. De smaak en geur van de thee bladeren ontvouwen zich automatisch en met de trektijd of watertemperatuur zit je ook al snel goed.

Het bereiden van losse thee met bladeren of kruiden neemt veel meer tijd in beslag. Het is wat moeilijker om de gewenste smaak uit de bladeren te halen en een goeie balans tussen smaak en geur te krijgen. Verder heb je thee instrumenten, zoals een theezeef nodig om de losse thee te kunnen bereiden.

Maar het is het allemaal waard, want aan het eind heb je een heerlijk kopje thee die niet te vergelijken is met thee uit een zakje. Theezakjes zijn eigenlijk de fastfood onder de thee, waar losse thee een culinair hoogstandje is!

Informatie losse thee bereiden

Voordat je begint met het bereiden van losse thee moet je informatie hebben over de theesoort of melange die je gaat bereiden. Dit verschilt namelijk sterk per theesoort of melange. Denk hierbij aan informatie over de trek tijd, watertemperatuur en drinktemperatuur. Vaak staat deze informatie op de verpakking van de theesoort of melange of je kan het vragen aan de verkoper. Mocht dit niet lukken dan kan je altijd opzoek op het internet of ons even mailen natuurlijk, wij helpen jou graag. Zodra je dit allemaal goed hebt uitgezocht hebt kan het avontuur van de losse thee beginnen!

Het belang van goed (thee) water

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk goed water voor thee is. Alleen wat is goed water? Lu Yu was een Chinese artiest die veel interesse in thee had en hierover verschillende belangrijke boeken schreef. Lu Yu was een van de eerste die de nadruk legde op het gebruik van schoon water voor thee, zonder goed water geen lekkere thee zij hij.

Goed water dient geheel vrij te zijn van chloor, heeft een lage alkaliteit (zuurgraad) en is zacht. Met zacht water bedoel ik water dat een laag kalk gehalte heeft en niet schuimend is of troebel. Gelukkig is water uit de Nederlandse kranen van goede kwaliteit. En om erachter te komen wat de zuurgraad en hardheid van het water uit jouw kraan is, kan je terecht bij het waterbedrijf in jouw regio.

Kokend thee water

Zodra je weet hoe jij jouw thee het beste kan zetten en je hebt het juiste water dan kan je beginnen met het koken van het water. Water wat voor thee gebruikt wordt moet altijd een tijdje op kookpunt gezeten hebben. Echter is het aan te raden nooit de thee te bereiden met kokend water. Wacht bij het bereiden van losse thee altijd even tot dat het water is afgekoeld. Vooral bij groene theesoorten, want groene thee wordt namelijk enorm bitter als je de groene thee laat trekken in kokend water.

Meer weten over het bereiden van losse thee? Kijk dan hier of wacht op ons tweede artikel!

Ruil de (decaf) koffie eens wat vaker in voor thee

Koffie is het drankje bij uitstek voor de werkende mens. Het wordt gebruikt als benzine voor de menselijke motor. Als je moe of futloos bent kan dat ene kopje koffie je net even die energie geven die nodig is om je taak af te maken. Na het drinken van koffie wordt de cafeïne binnen 15 minuten via de maag en dunne darm opgenomen in het lichaam. De hartslag en bloeddruk gaan omhoog, en je concentratie neemt toe. Je bent er weer helemaal klaar voor en kunt er weer hard tegen aan!

Nadelen van (te veel) koffie drinken

Maar aan het drinken van (te veel) koppen koffie per dag kleven wel nadelen. De nadelen manifesteren zich vooral bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of bij het drinken van te veel koffie. Cafeïne is een alkaloïde. Alkaloïden zijn stikstoffen met een sterke fysiologische en farmacologische werking. Ook genotmiddelen zoals nicotine en cocaïne en medische middelen zoals morfine behoren tot de Alkaloïden.

De Cafeïne in koffie stimuleert het zenuwstelsel, de hersenen, de nieren, de maag, de darmen, de hartslag en de ademhaling. In het begin krijg je dus een stimulerend effect maar naar verloop van tijd zwakt dit weer af. Doordat het effect weer afzwakt heb je nog een kop koffie nodig om weer op hetzelfde niveau te komen. Omdat koffie drinken een gewoonte is en voor veel werknemers een sociaal bindmiddel gaan er behoorlijk wat koppen koffie naar binnen op een dag.

Gemiddelde drinkt de Nederlander 3 koppen koffie. Voor veel mensen is 5 tot 10 koppen koffie echter geen uitzondering. En bij die laatste groep ligt de fysieke verslaving dan ook op de loer. Je kunt afhankelijk raken van koffie en de effecten van cafeïne. Je hebt dan elke dag je koffie nodig om je goed en geconcentreerd te voelen. Neem je die koffie niet dan krijg je ontwenningsverschijnselen die kunnen variëren van onrust, hoge bloeddruk en hoofdpijn tot serieuze slapeloosheid.

Afwisselen met thee

Om er voor te zorgen dat je niet meer dan drie koppen koffie per dag drinkt is het geen slecht idee om er een gewoonte van te maken om dit af te wisselen met het drinken van een paar lekkere kopjes thee. Als je koffie ziet als een energie moment dan kun je de thee momenten als rust momenten zien, zo bouw je een betere balans in je dag in.

In thee zit ook cafeïne (bij thee heet dit theïne) maar dan in veel kleinere hoeveelheden. In een kop thee zit ongeveer 30mg Theïne en bij een kop koffie is dit 60 tot 120mg Cafeïne. Verder wordt theïne minder snel opgenomen door het lichaam waardoor je een betere verdeling van de verkwikkende werking over de dag krijgt.

Bijkomend voordeel van thee is dat er ook Amino acid inzit, in tegenstelling tot koffie. Deze stof heeft ook een opwekkende werking maar geeft bij hoge dosis tevens een ontspannen gevoel. In tegenstelling tot koffie, waar veel mensen bij hoge dosis juist een gejaagd en onrustig gevoel krijgen.

De thee blog High tea special

High tea’s zijn helemaal hip & happening. Deze trend is overgewaaid uit Engeland, waar High tea’s al heel lang bekend zijn. Lekker onder het genot van zoete en hartige hapjes verschillende soorten thee proeven met vrienden en vriendinnen of familie. Door heel Nederland heen vindt je leuke theehuizen en zelfs boerderijtjes waar je in een rustieke omgeving kunt genieten van een High tea sessie.

Eigenlijk is de naam High tea niet correct. In Engeland is een High tea een maaltijd, die rond 6 uur geserveerd wordt. Deze High tea is vooral bedoelt voor de arbeidersklasse. Wat wij tegenwoordig een High tea noemen en vroeger een aangeklede thee of Thee complèt noemen de Engelsen een Afternoon tea.

De geschiedenis van de High tea (Afternoon tea)

De High Tea of zoals de Engelsen het noemen de Afternoon tea is een lichte maaltijd, geserveerd tussen 15:00 en 17:00. Volgens de verhalen is de Afternoon tea ontstaan rond 1840 met Anne, de 7e hertogin van Bedford. Anna kreeg vaak honger rond 16:00 en wilde die honger stillen. Het avondmaaltijd duurde haar te lang en daarom werd er voor haar een lichte maaltijd bereid met verschillende soorten thee. Deze maaltijd van Anna kreeg de bijnaam Tea. Het idee sloeg over naar andere lagen van de bevolking en kort daarna begon iedereen thee te drinken om 16:00. Tot op de dag van vandaag bestaat deze traditie nog. De Engelse Tea (Ook wel Cream tea genoemd) bestaat niet alleen uit het drankje maar ook uit een lichte maaltijd van kleine hapjes.

Waaruit bestaat een High tea?

Een traditionele High tea bestaat natuurlijk uit thee, maar ook lekkere hapjes zoals Sandwiches en hartige hapjes, scones met jam en room en cakejes, koekjes en bonbons zijn een onderdeel van de High tea. Deze hapjes worden gepresenteerd op een étagère, een plateau met meerde niveaus om ruimte te besparen.

Een lijst van gerechten voor de High tea

  • Plaatselijke delicatessen
  • Koekjes
  • Victoria sponge
  • Battenberg cake
  • Sandwiches met dun gesneden zalm
  • Sandwiches met waterkers, peper en citroensap
  • Vispastei
  • Fruit cake
  • Dundee cake
  • Scones, een zoet pasteideeg, met clotted cream en jam
  • Cucumber sandwiches, zeer dun gesneden wittebrood met dito komkommer
  • Ham
  • Eieren

Zelf een High tea thuis organiseren

Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om een High tea zelf te organiseren. Nodig bijvoorbeeld op een Zondag al je vrienden en familie uit. Dit kan ook een andere dag zijn natuurlijk maar op Zondag heb je een grotere kans dat iedereen tijd heeft. Je kunt alles zelf organiseren maar het is ook leuk om iedereen zelf hun favoriete theesoorten en hapjes mee te laten nemen. Kleed binnen (of buiten bij mooi weer) een tafel aan om te dienen als presentatie middel voor alle lekkere hapjes. Hartstikke gezellig. Voor uitgebreide informatie over het organiseren van een eigen High tea hebben wij dit fantastische artikel gevonden. En voor heerlijke High tea recepten kun je hier terecht.

Meer informatie over High tea

Noodlanding door kopje thee

Dat thee drinken ook gevaarlijk kan zijn bewijst de volgende situatie: Tijdens een vlucht van Ryanair genoot een vrouw van haar heerlijke kopje hete thee toen het noodlot toesloeg. Ze morste de thee over zichzelf heen en liep hierdoor brandwonden op. Hierdoor moest het vliegtuig noodgedwongen een tussenstop in Duitsland maken om de gewonde vrouw af te zetten.

Haar vlucht is gelijk weer door gevlogen en de vrouw werd direct behandeld aan haar brandwonden. Aangezien haar vlucht alweer vertrokken was heeft ze haar reis maar hervat per trein. Dus bedenk voor je een lekker kopje thee gaat drinken, geniet maar drink voorzichtig!

Rooibosthee voor baby’s?

Sinds vandaag is er ook informatie op thee & gezondheid te vinden over rooibosthee. Met een interessant artikel over de Zuid-Afrikaanse rooibosthee, van de rooibosplant.

Onderwerpen die aanbod komen zijn:

Rooibosthee is een theïne/cafeïne vrije thee en mede hierdoor is rooibosthee ook erg geschikt voor baby’s en kinderen. Rooibosthee wordt vaak koud gedronken en kan in de koelkast bewaard worden Rooibosthee smaakt koud net zo lekker als warm, probeer het eens. Ook bevat rooibosthee verschillende stoffen die de darmen kalmeert. Deze stoffen kunnen ook de vervelende darmkrampen van baby’s verhelpen. Meer weten over rooibosthee en rooibosthee voor baby’s?

Darjeeling Ambootia First Flush 2010

De First Flush Darjeeling duikt sinds kort weer op in de verschillende thee webshops en winkels. Wij bij de De gebroeders T hebben de First Flush Darjeeling van dit jaar al uitgeprobeerd, hierbij een uitgebreid verslag van onze ervaring met deze bijzondere thee. Meer informatie over de Darjeeling thee lees je hier.

Darjeeling Ambootia First Flush 2010

De First Flush Darjeeling die wij uitprobeerden is afkomstig van de Ambootia plantage uit India en is 100% biologisch. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen, het was een heerlijk kopje thee!  De first flush darjeeling van dit jaar verschilt zeer sterk per plantage, dit zie je ook terug in de prijs van de Darjeeling First Flush. Wij hebben bewust voor deze zachte bloemige First Flush van de Ambootia plantage gekozen omdat wij de meeste First Flush soorten al snel te kruidig vinden.

Onze bevinding

Een heerlijk en toegankelijk kopje First Flush Darjeeling thee rechtstreeks van de Ambootia plantage uit India! Deze First Flush heeft een zeer licht aftreksel en een zachte, frisse smaak. De smaak was minder vol dan wij verwacht hadden, wat wij een positief punt vonden. Wel herkenden wij de zeer kenmerkende bloemige smaak.

Tips voor het kopen van First Flush Darjeeling

  1. Er is altijd namaak Darjeeling thee in de omloop. Daarom is het aan te raden je thee bij de vertrouwde thee webshops en winkels te kopen. Ook kan je letten op het Darjeeling thee keurmerk.
  2. Ruik altijd eerst even voordat je Darjeeling thee koopt. Indien de geur niet bevalt, laat dat niet gelijk afschrikken want de smaak kan heel anders uitvallen. Bij een webshop kan je het beste eerst een sample bestellen indien dit mogelijk is.

Steepster, een online thee gemeenschap

Een aantal maanden geleden stuitte ik op een website genaamd steepster. Steepster is een online thee gemeenschap, opgestart door drie thee drinkers in New York. Steepster is een online thee gemeenschap waar mensen hun eigen (favoriete) thee op kunnen plaatsen met een complete omschrijving en ervaring. Andere gebruikers van Steepster kunnen deze theesoorten beoordelen en reacties (taste notes) plaatsen waarin zij de eigenschappen en smaak van de thee beschrijven.

Met een druk op de knop kan jij je eigen theesoort toevoegen op de website. Ook heb je de mogelijkheid foto’s te plaatsen. Naast dat jij je eigen thee op Steepster kan zetten en theesoorten van over de hele wereld kan bekijken en beoordelen heeft Steepster ook een uitgebreid forum met vele members van over de gehele wereld. Maar dit is nog niet alles, zo is het ook mogelijk om de verschillende theesoorten die op Steepster staan en besproken worden te kopen via Steepster. Je kunt gemakkelijk zelf een account aanmaken of inloggen met je Facebook, Twitter of Google account. Benieuwd naar andere mogelijkheden van dit online thee paradijs voor thee liefhebbers? Ontdek het thee paradijs zelf.

Twee misstanden op internet over thee

Over thee, de verschillende soorten en de geschiedenis is veel tegenstrijdige informatie te vinden. Zo is er bijvoorbeeld nog steeds een misverstand over wie nou begonnen is met het produceren van Darjeeling thee. Was dit Robert Fortune of Dr. Campell?

Verder zul je ook vaak zien dat de standpunten over thee in verband met gezondheid vaak verschillen op het internet. Zo zegt de een dat 2 kopjes groene thee per dag de kans op verschillende kankersoorten met 46% remt. En zegt de ander dat je wel 6 kopjes groene thee moet drinken wil groene thee een remmende werking hebben op verschillende soorten kanker.

Thee informatie is moeilijk te vinden

Er is genoeg thee informatie op het internet toch? Athans dat dacht ik. Echter valt dit bij sommige thee onderwerpen tegen. Want goeie uitgebreide Nederlandse thee informatie is moeilijk te vinden. Behlave natuurlijk vanaf nu op onze website en blog:)

Hier kwam ik een paar jaar geleden achter toen ik mijn reis naar kennis over thee begon. De reis begon op het internet maar ik haal al een lange tijd ook veel van mijn kennis over thee uit boeken.

Zoek en gij zult vinden

Goeie diep gaande thee informatie is moeilijk te vinden. Maar er valt wel degelijk een boel te leren op het internet over thee. Je moet alleen even weten hoe en waar je moet zoeken. Naar aanleiding hiervan een tip (meer zullen spoedig volgen).

Tip Zoek is een keer in het engels

Een erg voor de hand liggende manier om meer informatie over thee te vinden is gewoon simpel weg door te gaan zoeken in een andere taal, zoals bijvoorbeeld Engels. Als je begint met thee informatie zoeken, zoek je natuurlijk altijd eerst in het Nederlands. Maar probeer is in het engels te zoeken bijvoorbeeld door simpel weg groene thee te vervangen met green tea.

Je zult erachter komen dat je in de meeste gevallen op deze manier veel meer informatie kan vinden over thee. Engeland staat bekend om zijn grote liefde voor thee. Hierdoor heeft Engeland simpel weg gewoon veel meer kennis en dus ook veel meer informatie over thee als in Nederland. In Engeland word gemiddeld vier kilo thee per jaar perpersoon aan thee gedronken. Hier in Nederland halen we met een beetje geluk de 1 kilo thee per persoon.