Thee en cafeïne, oftewel theïne

Thee en cafeïne, oftewel thee en theïne. Want cafeïne in thee noemt men namelijk theïne, theïne is een synoniem voor cafeïne. Ondanks dat cafeïne in thee theïne genoemd wordt bedoelt men met cafeïne het zelfde als theïne. Cafeïne en theïne zijn precies dezelfde stoffen (Alkaloïden). Het enige verschil is dat cafeïne in thee theïne genoemd wordt en cafeïne in dranken zoals cola, koffie, Redbull en vele andere fris of energie dranken gewoon cafeïne.

Waarom heet cafeïne in thee theïne?

De reden hiervoor is onduidelijk, waarschijnlijk is het te wijten aan een misvatting. Men dacht vroeger waarschijnlijk dat het bestanddeel van theïne anders was en hierdoor dacht men dat theïne een andere stof was dan cafeïne. Een andere theorie is dat men cafeïne in thee theïne noemde voor de duidelijkheid, zo werd cafeïne in koffie ook wel coffeïne genoemd.

Wat is cafeïne?

Cafeïne wordt geproduceerd door planten als een insecticide. Cafeïne is een stof (Alkaloïde) die pas in het begin van de achttiende eeuw (1819) door Friedrich Ferdinand Runge ontdekt werd. Friedrich Ferdinand Runge was een Duitse chemicus. Cafeïne is een stof die voornamelijk voorkomt in planten waaronder in de bladeren van de theeplant genaamd Camellia sinensis en in cacao bonen. Het smelt punt van cafeïne ligt zo ongeveer rond de 230 °C. Naast dat cafeïne voorkomt in thee en koffie komt cafeïne ook voor in pijnstillers zoals de paracetamol. Dit om het opwekkend effect aan de pijnstilling toe te voegen.

Cafeïne is een kleurloze stof en heeft een bittere smaak wanneer deze in zuivere vorm geconsumeerd wordt. Cafeïne is een alkaloide die behoort tot de zelfde groep stoffen waartoe ook genotmiddelen zoals nicotine en cocaïne behoren. Net zoals vele andere stoffen kan ook cafeïne dodelijk zijn. Bij 150 tot 200 mg per kg lichaamsgewicht kan cafeïne dodelijk zijn. Dit staat trouwens gelijk aan 80 tot 100 koppen koffie. Bij sommige mensen is dit al bij minder het geval, dit is afhankelijk van vele factoren zoals gewicht, leeftijd en gezondheid.

Het effect van caffeine

Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel. Hierdoor verminderd cafeïne vermoeidheid en vooral het gevoel van vermoeidheid. Cafeïne zorgt hierdoor voor een alerter gevoel. Een niet overmatige cafeïne consumptie heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid. Overmatig cafeïne gebruik heeft echter wel negatieve effecten. Zo heeft langdurige consumptie van cafeïne een negatief effect op het geheugen en leervermogen, ook wordt het afgeraden cafeïne te consumeren tijdens zwangerschap.

Verder is caffeine ook bij langdurig en veel gebruik verslavend. Een van de moeilijkheden met cafeïne verslavingen is dat de meeste mensen caffeine niet als een drug beschouwen, terwijl caffeine wel een drugs is. Nog een bekend effect van cafeïne is de zogenaamde cafeïne crash dit is de onvermijdelijke keerzijde van het gebruik van caffeine. Het lichaam put de reserves uit waardoor plotseling, een overweldigde vermoeidheid kan volgen. Ook werkt cafeïne in vooral koffie vochtafdrijvend waardoor bij veel consumptie van koffie klachten zoals hoofdpijn kunnen optreden, vooral wanneer je niet genoeg water drinkt. Daarom krijg je in de horeca ook vaak een klein glaasje water bij de koffie.

Het verschil tussen cafeïne in thee en cafeïne in koffie

Afgezien van de naam, zijn er nog een aantal grote verschillen in cafeïne in thee en cafeïne in koffie. Ten eerste is de hoeveelheid cafeïne in koffie veel groter dan de hoeveelheid cafeïne in thee. In een kopje koffie zit gemiddeld 70 mg caffeine in een kopje thee zit gemiddeld 40 mg cafeïne, afhankelijk van de theesoort.

Hierdoor zijn de effecten bij thee veel minder en duurt het bij cafeïne in thee ook langer voordat het inwerkt dan bij koffie. Ook zul je bij veel en langdurige thee consumptie nooit last krijgen van een cafeïne crash. Verder neemt het lichaam de cafeïne die in thee zit langzamer op. Dit mede door de lager concentratie cafeïne maar ook door de samenstelling van thee. Cafeïne in thee zorgt voor een meer gebalanceerde werking.

Voor meer informatie over thee en cafeïne kun je terecht op Thee & Gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *