Thee en water

Geen thee zonder water, een kopje thee bestaat voor bijna 100% uit water. Welke thee je ook drinkt, uit welke theepot je het ook schenkt, zonder goed water is de kwaliteit van de thee ook slecht. Water is de meest natuurlijke en zuivere vloeistof dat de mens en de aarde kent, de aarde bestaat voor meer dan 70% uit water.

Goed water voor thee is heel belangrijk omdat subtiele variaties in de pH (zuurgraad, alkaliteit) en mineralen (totaal opgeloste deeltjes, in het Engels ook wel TDS) van het water invloed hebben op de smaak. Bij het zetten van thee houden we vaak geen rekening met het water. Meestal gaan we ervan uit dat het kraanwater goed genoeg is, en in vele gevallen in Nederland is dit ook zo. Maar toch zijn er betere opties voor een optimaal lekker kopje thee.

Welk water is goed genoeg voor mijn thee?

Je zou het niet denken maar het soort water dat je gebruikt heeft veel invloed op de kleur, smaak en geur van het uiteindelijke aftreksel van de thee die je trekt. Water is een van de belangrijkste ingrediënten voor een lekker kopje thee. De smaak en kleur van het drinkwater zijn afhankelijk van de hardheid van het water.

Hard water is water dat veel mineralen bevat zoals magnesium en calcium, ook bevat hard water meer kalk dan zacht water. Voor thee kan je het beste zacht en mineraal arm water gebruiken met een PH (zuurgraad) van zeven, dit is neutraal water. Chloor geeft het water een vieze en chemische smaak, dit verdwijnt niet als je het water kookt, vermijd dus water met chloor. Je kan het beste gebruik maken van bronwater oftewel spring water.

Bij het kiezen van water voor thee kan je op de volgende dingen letten:

  • PH waarde van 7
  • Droogrest onder de 50 mg per liter liter
  • Redax onder de 28 (vers, niet oxiderend water)

Bar le duc, Spa blauw of Volvic allemaal goed water voor het zetten van thee. Nog beter is echter het Franse mineraal water genaamd Mont roucous. Mont Roucous is onbehandeld mineraalwater met een PH waarde van maar liefst zes! Hier te koop.

Emerald trees on Lushan
are held in swirling mist.
No wine can touch the senses
Like this tea made with spring water

Auteur: Bai Juyi, dichter uit de Tang Dynasty

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *