Thee weetje over het classificatie systeem

Elke losse theesoort is afkomstig van de theeplant genaamd de Camillia Sinensis. Het woord Sinensis is Latijns voor “Chinees”. Losse thee wordt gemaakt van de grove bladeren van deze theeplant. De bladeren worden geplukt en verder bewerkt. Dit bewerkingsproces wordt “Fermenteren” genoemd.

Het fermentatieproces

Door het fermenteren van de thee wordt deze langer houdbaar. Het fermenteren heeft ook invloed op de smaak, kleur en andere eigenschappen van de thee. De tijd die een gefermenteerde theesoort doorbrengt in het fermentatieproces bepaalt in grote mate het karakter en de uiteindelijke smaak van de uiteindelijke gefermenteerd theesoort. Lees meer over hoe het fermentatieproces werkt.

Het uiteindelijke product is zwarte (Darjeeling), groene, oolong of witte thee zoals wij die kennen. Elke theesoort wordt weer anders geplukt en bewerkt. Als het gehele proces van plukken en bewerken achter de rug is worden de bladeren ingedeeld in een classificatie systeem om de kwaliteit van de thee te bepalen.

Classificatie systeem van thee

Het classificatie systeem is belangrijk want hiermee bepaald men de waarde van de bewerkte thee bladeren. Aan de hand van de classificatie wordt ook de kwaliteit van de thee bepaald. Elke theesoort heeft een eigen classificatie systeem. Het meest bekende classificatie systeem is die van zwarte thee, die de afgelopen vijftig jaar tot stand gekomen.

Voor het classificatie systeem van zwarte thee bladeren gebruikt men termen zoals F.T.G.F.O.P. De P staat voor Pekoe wat aangeeft dat het om bladeren gaat die voor zwarte thee gebruikt worden.

Thee in theezakjes bevat vaak thee van de laagste kwaliteit, deze heet “Tea dust” of Thee stof”.

De O staat voor Orange. Orange in tegenstelling tot populair geloof, heeft niets te maken met de kleur of de smaak. Het verwijst naar de prinsen van Oranje die stamden uit het huis van Nassau. De term is dus naar het idee van adellijke kwaliteit en was waarschijnlijk een term die door Nederlandse handelaren gebruikt werd.

Wil je meer weten over het classificatie systeem van zwarte thee? Lees dan dit artikel Classificatie zwarte thee op onze informatie website thee-gezondheid.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *