In welk land wordt de meeste thee gedronken?
Niet alleen hier in Nederland houden we van thee, maar over de gehele wereld wordt er veel thee gedronken. Velen verwachten dat de Britten in het Verenigd Koninkrijk meeste thee drinken, maar dit is helemaal niet waar. De theeconsumptie is wereldwijd onderzocht en dit zijn de resultaten!
Onderstaande kaart laat zien hoeveel thee er gemiddeld gedronken wordt per capita (per inwoner). Hoe donkerder de kleur, hoe meer thee er in een jaar gedronken wordt!
En wat blijkt nou, het Verenigd Koninkrijk staat op nummer 12. Op de eerste plaats staat Paraguay met een gemiddelde van 12,22 kilo per inwoner. Een aantal gebieden die boven het Verenigd Koninkrijk staan, zijn voormalige Britse kolonies; Gambia, Malta en Kenia.
Nederland staat niet in de top twintig, wij drinken gemiddeld slechts 0,98 kilo thee per inwoner. Hiermee staan we op de 35e plaats van de 169 landen die zijn opgenomen in dit onderzoek.
Consumptie van thee 2017 (incl. maté)
- 1. Paraguay – 12,22 kg
- 2. Uruguay – 9,66 kg
- 3. Argentinië – 6,05 kg
- 4. Kenia – 3,24 kg
- 5. Gambia – 3,22 kg
- 6. Djibouti – 3,2 kg
- 7. Koeweit – 3,2 kg
- 8. Turkije – 3,11 kg
- 9. Mauritanië – 2,63 kg
- 10. Malta – 2,24 kg
- 11. Afghanistan – 2,17 kg
- 12. Verenigd Koninkrijk – 2,06 kg
- 13. Marokko – 2,00 kg
- 14. Brazilië – 1,99 kg
- 15. Macau – 1,97 kg
- 16. Ierland – 1,88 kg
- 17. Taiwan – 1,85 kg
- 18. Iran – 1,83 kg
- 19. Kazachstan – 1,81 kg
- 20. Chili – 1,61 kg
- 35. Nederland – 0,98 kg
Dit vind ik wel heel erg opmerkelijk.
Lange tijd stond Ierland op 1. En nu op 16? Wij moeten dringend op onderzoek in Ierland.
En dan deze hoge consumptie in drie Zuid-Amerikaanse landen. Gaat het hier niet toevallig om maté?
Er staat: „Map by Theeliefhebbers“. Maar, de bron van de gegevens: is dat de FAO?
En China, India en Japan zie ik ook niet (alleen Macao en Taiwan).
Wat China betreft, kan ik mij nog voorstellen dat dit komt door het vele opschenken. Dat spaart grammen en kilo’s.
Dus, kunnen wij deze gegevens wel vertrouwen?
Dag Leon!
Bij de cijfers gaat het inderdaad ook om de maté, dit ben ik vergeten erbij te zetten en zal ik even aanpassen! Je hebt een goed, kritisch oog 😉
Ik ben nog even op onderzoek uit geweest, en ik kan niet terugvinden waar de Telegraph deze data vandaan heeft gehaald. De kaart die op de blog staat, heeft dezelfde gegevens als van de bron (van de Telegraph dus). We hebben zelf de kaart gemaakt omdat we mooie groenkleuren wilden, in plaats van roodkleuren zoals in de bron. Vandaar dat er staat “Map by Theeliefhebbers”. Op de website onderaan mijn antwoord zie ik andere resultaten inderdaad (gepubliceerd januari 2016).
Volgens mij komen de gegevens niet weg bij de FAO namelijk; of laat ik het zo zeggen, ik kan ze niet terugvinden. In China schenken ze inderdaad veel op, dus dat zou een goede verklaring zijn. Desalniettemin zet ik nu ook mijn vraagtekens bij deze cijfers.
>> https://www.statista.com/statistics/507950/global-per-capita-tea-consumption-by-country/ <<
Voor zover mij bekend wordt de meeste thee (per hoofd bevolking) in Ost-Friesland, het uiterste noord-westen van Duitsland tegen de Groningse grens aan, gedronken. Hier wordt wel alleen maar schwarzer thee gedronken. En dan ook nog op z’n Engels…een beetje suiker en een wolkje. Ben je liefhebber van dit soort thee, probeer dan b.v. eens Bunting thee. Daar kan geen PW o.i.d. tegenop.