Thermosfles: thee warm houden

Een thermosfles of thermoskan is ideaal om dranken mee warm of koud te houden. Veel mensen gebruiken het bijvoorbeeld voor de koffie wanneer ze lange autoreizen moeten maken. Maar een thermosfles is ook ideaal om thee mee warm te houden. Niet alleen onderweg, maar ook gewoon lekker thuis of op het werk!

Ranan neemt zelf ook altijd een thermosfles met warme thee mee naar het werk, en wanneer ik aan het studeren ben achter de computer maak ik ook graag gebruik van mijn eigen thermosfles.

 

Waar komt de thermosfles vandaan?

Sir James Dewar, een Schotse schei- en natuurkundige, werd bekend als de uitvinder van de vacuümfles. In 1892 vond hij deze uit door middel van experimenten. Dewar creeerde een koperen kamper, welke hij insloot in een andere kamer om palladium (een scheikundig element) warm te houden. Hij liet evacueerde de lucht tussen deze twee kamers en zo ontstond er een gedeeltelijk vacuüm, welke de temperatuur van de inhoud stabiel hield. Omdat hij deze geïsoleerde container nodig had, ontwikkelde hij de vacuümfles. Deze uitvinding werd later ook gebruikt voor andere materialen, zoals glas en aluminium. Dewar weigerde echter om zijn uitvinding te patenteren.

 

De verdere ontwikkeling van de thermosfles

Dewar’s ontwerpt werd al snel een commercieel product in 1904. Twee Duitse glasblazers, genaamd Reinhold Burger en Albert Aschenbrenner, ontdekten dat het ook gebruikt kon worden om dranken koud of warm te houden. De twee heren hernoemden de Dewar fles al snel Thermos en claimden de rechten op het product en het handelsmerk van het idee. Dewar probeerde nog zijn rechten terug te krijgen, maar verloor de rechtszaak.

De Weense uitvinder en handelaar Gustav Paalen verbeterde de thermosfles en ontwikkelde verschillende typen voor huishoudelijk gebruik. In sommige landen is Thermos nog een geregistreerde merknaam, maar in de Verenigde Staten is deze in 1963 verklaard tot een generiek handelsmerk. Uiteindelijk begonnen ook andere bedrijven gelijke producten te ontwikkelingen voor consumentengebruik.

 

De thermosfles nu

Tegenwoordig kun je op veel verschillende plekken een thermosfles kopen, met verschillende stijlen en prijzen. De kwaliteit van thermosflessen betreffende het lekken, loopt uiteen. Sommigen staan erom bekend dat ze lekken, anderen zijn lekdicht. Daarnaast is er ook een verschil in temperatuur. Mijn eigen thermosfles blijft een paar uur warm, zo’n 5 a 6 zes uur, maar die van Ranan bijvoorbeeld blijft minstens 24 uur warm!

 

Hebben jullie ook een thermosfles? Laat het ons weten met een foto!

 


Thermosfles
er
Thermosfles van Lisa
Thermosfles van Eatzo
DE thermoskan voor thee
Thermosfles van Bestwoohome

Eén gedachte over “Thermosfles: thee warm houden

  1. hallo, ik ben zelf op zoek naar een fijne thermos om op reis mee te nemen en dan met een infusen. Daarom kwam ik bij deze blog uit. Het laatste plaatje vind ik een helemaal (zwart met wat ik denk een kleurrijk kopje erop). Maar welk merk is dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *