Turkse thee special (çay)

In December 2009 was ik een dag in Istanbul/ Turkije tijdens een doorreis naar Azië. En wat was ik blij dat ik hier een dag mocht vertoeven, wat een fantastische stad! Wat mij gelijk opviel waren de enorme hoeveelheid Turkse theehuizen. Waar je ook keek, overal zag je ze, en elk theehuis nodigde uit om naar binnen te gaan door de traditionele en warme sfeer. Op mijn tocht door Istanbul heb ik er dan ook meerdere mogen bezoeken. Deze Turkse traditie van thee wil ik graag delen met alle theeliefhebbers, want het kan een leuke afwisseling zijn op het drinken van alle Oosterse theeën.

Turkse thee

Turkse thee, of in het Turks çay is een zwarte theesoort die donker, sterk en zoet is door de hoeveelheid suiker die gebruikt wordt. De naam çay is een afgeleide van het woord cha, wat thee betekent in het Mandarijn (China). Je hebt bij Turkse thee nog wel de keuze uit sterke/ donkere thee (demli) of lichte (açık) thee. Deze Turkse thee wordt hoofdzakelijk verbouwd in Turkse provincie Rize, gelegen nabij de zwarte zee. In de rest van de wereld wordt Turkse thee ook wel rize thee genoemd, naar de provincie Rize waar de turkse thee verbouwd wordt.

Thee is ontzettend populair in Turkije en naast Raki de nationale drank. Waar bij ons in Nederland koffie een belangrijk onderdeel is van de werkdag, is thee dat in Turkije. In Turkije drinkt men de hele dag door thee, en dan niet uit een thee zakje maar echte kwaliteitsthee van losse theebladeren.

Turkse thee variaties:

 • Appelthee: een populaire, zoete thee die zowel warm als koud te drinken is (dit is niet de echte Turkse thee en wordt ook wel toeristen thee genoemd)
 • Muntthee: heerlijke groene thee die echter niet vaak wordt geserveerd.

Traditionele Turkse theehuizen

Traditionele Turkse theehuizen vindt je op ongeveer elke hoek, vooral in de grotere steden. Als je thee in een van de traditionele Turkse theehuizen drinkt dan wordt er standaard bijgeschonken. Ben je klaar met thee drinken dan leg je de theelepel op je glas zodat de thee ober (çaycı) weet dat je klaar bent.

Turks theeservies

In Turkije drinken ze de thee uit kleine, tulpvormige glazen zonder handvat. Om thee te bereiden gebruiken ze In Turkije traditioneel een samowar (Russisch voor zelfkoker) om de thee te zetten. Een samowar is een Russisch-Turkse thee apparaat, het is eigenlijk een grote dubbele waterketel. De samowar bestaat uit een ketel, vaak van koper, met een kraantje, die je op het vuur kan plaatsen. Doordat er relatief weinig water in de ketel wordt gestopt, en veel theebladeren, krijg je een hele sterke thee.

Hoe zet je Turkse thee?

 1. Vul de grootste ketel met water
 2. Plaats de ketel op het fornuis
 3. Vul de kleinere ketel met een grote hoeveelheid theebladeren, en maar een klein beetje water! (Deze verhouding is belangrijk bij Turkse thee!)
 4. Plaats de kleine ketel op de grote ketel
 5. Breng het water aan de kook
 6. Laat de thee op een klein vuur doorkoken, zodat de thee goed kan trekken
 7. Schenk de thee uit de kleinste ketel in Turks theeglazen
 8. Vul de thee in het glas aan met water uit de grotere ketel naar smaak: hoe meer thee, hoe sterker de smaak!
 9. Schep (veel) suiker in de thee. En je hebt een heerlijk kopje çay!

7 gedachten over “Turkse thee special (çay)

 1. hallo, ik leesde net je ervaringen ! leuk !!
  ik zou enkel willen weten, of je dit ook kan doen met zakjes thee, in plaats van met bladeren?
  zoniet, waar vind je zo’n bladeren? in een natuurwinkel?
  turkse winkels liggen ver uit mijn buurt…
  groetjes, jill

  1. Hallo Jill,

   In theorie zou het kunnen met thee zakjes, al is losse thee een veel betere keuze. Voor Turkse thee wordt gebruik gemaakt van zwarte thee die ook vaak in theezakjes zit, dit hoeft niet perse uit Turkije te komen. Maar thee in theezakjes is vaak van lage en fijne kwaliteit waardoor dit minder goed bruikbaar is.

   Losse thee wordt o.a. verkocht in natuurwinkels en koffie en thee speciaalzaken. Losse thee is ook gemakkelijk online te bestellen, wij verkopen ook losse thee via http://www.thee-webshop.nl/. Wij verkopen momenteel alleen in Nederland en aan je e-mail adres te zien kom je uit België? http://www.san-thee.be/ is een aanrader als je losse thee in België wilt bestellen.

   Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *