Uitgelicht: witte thee

Wat is specifiek aan witte thee?

Ik krijg vaak de vraag van mensen wat witte thee nou eigenlijk is. Witte thee is een relatief onbekende thee maar toch één van de 6 soorten thee die er gemaakt kan worden van theeblad. Witte thee wordt zo genoemd door de fijne witte haartjes welke op de knoppen zitten die gebruikt worden voor witte thee. Er worden alleen knoppen en jonge blaadjes gebruikt voor witte thee.

Silver Needle in 2 gradaties
Silver Needle in 2 gradaties

Witte thee onderscheidt zich door de productiemethode. In principe wordt witte thee geproduceerd zonder het blad van vorm te veranderen of te roosteren in een wok. De thee wordt verwerkt zoals hij geplukt is. Witte thee kan dan ook erg grofbladerig zijn omdat de geplukte bladeren niet opgerold of platgemaakt zijn.

Soorten en herkomst witte thee

Witte thee is ontstaan in China. Tegenwoordig wordt witte thee in China voornamelijk gemaakt in de provincie Fujian in het noord-oosten van die provincie. De 2 voornaamste soorten witte thee zijn Silver Needle, waar enkel de knopjes (onuitgekomen blaadjes) voor gebruikt worden en Bai Mu Tan ook wel White Peony genoemd, waar knopjes en jonge blaadjes voor gebruikt worden.

Silver Needle heet zo vanwege de witte haartjes op de ‘naaldjes’ (knopjes) en White Peony is vernoemd naar de Pioenbloem wat vroeger de bloem was van welgestelde mensen. Witte thee was dat vroeger ook.

White Peony
White Peony

Hoe smaakt witte thee?

Witte thee is een licht geoxideerde theesoort en heeft niet de grassige smaak van groene thee, dus voor mensen die de grassige smaak van groene thee niet lekker vinden is witte thee een uitstekend alternatief. Silver needle is subtiel, zacht en zoet waar White Peony wat voller van smaak is doordat ook blaadjes gebruikt zijn voor de thee.

Hoe wordt witte thee gemaakt?

Het blad wordt:

  • geplukt. ’s Ochtends als de zon het vocht van de knopjes en blaadjes al verdampt heeft.
  • verwelkt, in de zon of binnen, om het vochtgehalte in het blad lager te krijgen waardoor de blaadjes slapper worden. Hier oxideert de thee licht.
  • gedroogd in de zon, mechanisch of door warme lucht

Gezondheidswaarde

Omdat witte thee weinig bewerkt wordt wordt witte thee als een erg gezonde thee gezien. Net als andere theeën bevat witte thee anti-oxidanten maar in een hogere concentratie dan groene thee en zou het ook meer dan groene thee helpen kanker te voorkomen en een hoge bloedruk te verlagen. Het zou bloed verdunnen, cholesterol verlagen en een gezonde werking hebben op bloedvaten. Verder goed zijn voor de huid en tanden en het immuunsysteem versterken.

Het zetten van witte thee

Er is verschillende informatie te vinden op internet over hoe een witte thee het beste gezet kan worden. Lang, kort, veel of weinig in gebruik en rond de 70-80 graden of juist rond de 90 graden. Veel hangt af van persoonlijke smaak. Nu is witte thee relatief makkelijk te zetten, hij wordt niet snel bitter. Er van uitgaande dat er een goede kwaliteit thee wordt gebruikt. Een eetlepel witte thee, gekookt water wat zo’n 2-3 minuten is afgekoeld met een trektijd van 3 minuten doet meestal zijn werk. De subtiele Silver Needle kan wat langer getrokken worden en mocht de thee toch te sterk smaken, de volgende keer minder gebruiken.

3 gedachten over “Uitgelicht: witte thee”

  1. Interessante..zo leer je nog wat. Ik had nooit van witte thee gehoord en dat er 6 verschillende thee soorten zijn en dan ben ik een echte thee liefhebber. Van de week ga ik ff langs bij de thee zaak.

    Beantwoorden
  2. Klopt haha net “geurend water” maar vindt het ook lekker… ik drink momenteel veel witte theebloemen op het werk, 1 in een glas en een flink aantal keer bijschenken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie