Zwarte thee verlaagt de bloeddruk

thee

BAARN – Zwarte thee verlaagd de bloeddruk. Drie kopjes per dag is al genoeg. Dat stellen onderzoekers van de University of Western Australia in Perth.

thee
Foto: Gezondheidsnet
De drie kopjes thee per dag verlagen de bloeddruk gemiddeld met twee tot drie punten. Dat lijkt weinig, maar volgens de onderzoekers kan zelfs een kleine verlaging van de bloeddruk al grote gevolgen hebben voor het hart- en de vaten.

“Als we naar alle mensen bij elkaar kijken, op populatieniveau, dan leiden deze kleine verschillen in bloeddruk al tot 10 procent afname in prevalentie van hoge bloeddruk en hartziekten en beroerte”, vertelt onderzoeker Jonathan Hodgson.

“Dat betekent dat zowel een hoge bloeddruk als hartziekten en beroerte dan minder voorkomen.”

Onderzoek

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat het lange termijneffect van zwarte thee op de bloeddruk wordt aangetoond. Hodgson en zijn collega’s bestudeerden 95 mannen en vrouwen die regelmatig thee dronken.

De helft van hen kreeg gedurende zes maanden drie koppen zwarte thee per dag. De rest dronk een placebodrankje met dezelfde smaak en een gelijk cafeïne gehalte. Na afloop van het experiment was de bloeddruk in de theegroep dus duidelijk lager.

Bron: www.nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.