Een beetje kerel drinkt straks thee

AMSTERDAM –  Zoals koffie een ware revival kent, zal thee de komende jaren wellicht nog een grotere opmars laten zien in de horeca. Bevlogen demonstraties maakten veel ondernemers tijdens de Horecava enthousiast voor de mogelijkheden die de gedroogde bladeren ook blijken te hebben. Zowel op de dis als ernaast.

Kok Frank van der Zande (links) en theesommelier Robert Schinkel en Kasia Vermaire presenteren hun lekkers op basis van thee. Foto: Anko Stoffels
Kok Frank van der Zande (links) en theesommelier Robert Schinkel en Kasia Vermaire presenteren hun lekkers op basis van thee. Foto: Anko Stoffels

Kok Frank van der Zande en theesommelier Robert Schinkel probeerden andere professionals op de Horecava te overtuigen van de veelzijdigheid van goede thee als ingrediënt in gerechten maar ook cocktails. “Iedereen kent de warme drank natuurlijk, maar dan vooral als middagtraktatie voor met name vrouwen”, zegt Schinkel, expert op het gebied van dranken en trends daarin.

Kok Van der Zande tovert kort ervoor grote vreugde op de gezichten van gasten die de demonstratie in de Horecava-stand van theemerk Dilmah bijwonen . Zijn crème brûlée op basis van verfijnde earl gray streelt smaakpapillen en opent de ogen van gretige proevers. “We zijn samen op Sri Lanka geweest, op bezoek bij de theevelden en bij de bevolking die vanuit hun traditie heel erg gewend zijn thee te betrekken bij hun maaltijden. Dat inspireerde enorm.”

De passievol bereide theecocktail voorzien van exclusieve whisky die beursbezoekers wordt voorgezet, wordt even verrassend als smaakvol ervaren. Schinkel: ” Thee gaat koffie achterna voor wat betreft het exclusieve gevoel en de rijke beleving. We merken dat de tijd er nu rijp voor is. De associatie met oma’s en biscuitjes zal verdwijnen want het kan ook heel hip zijn. Vandaar ook mooie, stoere, mannelijke glazen bijvoorbeeld. Maar ook de smaken, bijvoorbeeld de heel rokerige Lapsang Souchong. Daarbij denk je al snel aan de uitstraling van de Marlboro Man.”

Voor veel eet- en drinkgelegenheden kan een uitgebreidere theebeleving een welkome aanvulling zijn, zeggen de heren. “We hebben nog nooit meegemaakt dat iemand zei dat-ie het te sterk vond smaken en het niet lustte”, aldus Van der Zande. “Het zijn subtiele smaken, al is een heel rokerige thee ook weer niet aan iedereen besteed.”

De opmars van thee is volgens hen goed te verklaren. “Het doet z’n intrede in de horeca, net zoals dat ooit met biologisch eten begon”, aldus Schinkel. “Er komt meer besef van kwaliteit en van unieke eerlijke producten. Natuurlijk zal de tijd leren of het een trend is of een structurele verandering. Zoiets moet toch van bovenaf de horeca inrollen. Het meest gerenommeerde Franse koksinstituut leert zijn internationale topstudenten de basiskennis over thee en hun smaken.”

Van der Zande: “In Azië is het al heel normaal in de cultuur om bij eten ook thee te drinken. In deze tijd wordt het steeds normaler om uit elkaars eetcultuur dingen te shoppen, en dat zal hier ook mee gaan gebeuren. Als bekender wordt wat men ermee kan doen, dan pakken steeds meer koks het op.”

Het gezondheidsaspect spreekt bovendien ook erg aan, aldus Schinkel. De vetafdrijvende werking van thee wordt steeds meer erkend en spreekt aan. “De ogen gaan wijd open als mensen horen dat het ook nog eens kan helpen met afvallen, maar verwacht geen wonderen.”

Naast spanende cocktails op basis van sterke drank met uitgesproken theesoorten denken beide heren dat vooral opwindende thee-kaascombinaties al snel hun intrede gaan doen in de Nederlandse restaurants. Schinkel en Van der Zande zeggen vooral daarmee veel restaurateurs enthousiast te krijgen. Schinkel: “Op korte termijn gaat dat al heel ver komen, denken wij. De subtiele maar wezenlijke smaken van thee lenen zich fantastisch voor de geweldige smaken van kaas. Net zoals het zoet van de port dat doet. En doordat er geen alcohol in zit, kan aan het eind van het diner ook de Bob eraan meedoen.”

Bron: Telegraaf ; 14 Januari 2011

6 gedachten over “Een beetje kerel drinkt straks thee”

  1. Deze tekst over “een beetje kerel” doet me denken aan een tekst van Loesje:

    “Echte mannen eten geen honing, die kauwen op bijen”.

    Dus heren..geen lepeltje honing in de thee maar gewoon even een bijtje roeren…

    Beantwoorden

Plaats een reactie