Feit of fabel: mensen die thee drinken leven langer

Je kunt niet om de bewering heen. Thee heeft vele gezondheidsvoordelen. Maar klopt het ook? Of is het gewoon een aanname? Er stond laatst weer een bericht online “Mensen die thee drinken leven langer”. Maar klopt deze bewering ook?


“Wie geregeld een kop thee zet, zou volgens het onderzoek gemiddeld vijftien maanden langer leven dan mensen die thee afzweren. Ook is hierin aangetoond dat fervente theedrinkers 20 procent minder risico op een beroerte lopen en 22 procent minder risico op een beroerte die fataal afloopt. In totaal hebben ze 15 procent minder kans om te overlijden” Nele Annemans in het AD

Toen wij dit lazen, waren we direct blij! In het bericht staat een link naar een representatief onderzoek. Het onderzoek vond plaats in Oost-Azië. Er deden 14.081 mensen mee aan het onderzoek en zij werden tussen de 5 en 8 jaar gevolgd.

Goed nieuws!

Mensen die regelmatig theedrinken (meer dan 3 keer per week) leven inderdaad langer en gezonder!! Wat niet benoemd wordt is, dat dit effect alleen gemeten is bij groene thee en niet bij zwarte thee. Het staat dan wel niet in het onderzoek, maar wij gaan ervan uit dat het ook geldt voor witte thee. Witte thee heeft namelijk de meeste antioxidanten, hierna groene thee en zwarte thee heeft de minste antioxidanten

En nog een minpuntje voor de vrouwen. Het effect is beter merkbaar bij mannen dan bij vrouwen. Dit kan komen omdat vrouwen sowieso al minder kans hebben op ziektes in de hart- en bloedvaten.

Voordelen groene thee

We hebben al vaker geschreven over voordelen van groene thee. Lees ook deze artikelen eens: 

Zoals we in deze artikelen ook al aangaven. Groene thee is geen wondermiddel, maar het kan in veel gevallen wel helpen!

Bron: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Tea-drinkers-live-longer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *