Thee Blog

Koninklijke familie serveert high tea

maximaNL DOET is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook de koninklijke familie ging aan de slag.Koningin Beatrix ging samen met Prins Bernhard, prinses Anette en prins Pieter Christiaan naar Nijmegen. Hier hielpen zij stichting Grote broer. Kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima serveerden een high tea in een verzorgingstehuis. Dat is nog eens een bijzondere high tea!

Uitgelicht: witte thee

Wat is specifiek aan witte thee?

Ik krijg vaak de vraag van mensen wat witte thee nou eigenlijk is. Witte thee is een relatief onbekende thee maar toch één van de 6 soorten thee die er gemaakt kan worden van theeblad. Witte thee wordt zo genoemd door de fijne witte haartjes welke op de knoppen zitten die gebruikt worden voor witte thee. Er worden alleen knoppen en jonge blaadjes gebruikt voor witte thee.

Silver Needle in 2 gradaties
Silver Needle in 2 gradaties

Witte thee onderscheidt zich door de productiemethode. In principe wordt witte thee geproduceerd zonder het blad van vorm te veranderen of te roosteren in een wok. De thee wordt verwerkt zoals hij geplukt is. Witte thee kan dan ook erg grofbladerig zijn omdat de geplukte bladeren niet opgerold of platgemaakt zijn.

Soorten en herkomst witte thee

Witte thee is ontstaan in China. Tegenwoordig wordt witte thee in China voornamelijk gemaakt in de provincie Fujian in het noord-oosten van die provincie. De 2 voornaamste soorten witte thee zijn Silver Needle, waar enkel de knopjes (onuitgekomen blaadjes) voor gebruikt worden en Bai Mu Tan ook wel White Peony genoemd, waar knopjes en jonge blaadjes voor gebruikt worden.

Silver Needle heet zo vanwege de witte haartjes op de ‘naaldjes’ (knopjes) en White Peony is vernoemd naar de Pioenbloem wat vroeger de bloem was van welgestelde mensen. Witte thee was dat vroeger ook.

White Peony
White Peony

Hoe smaakt witte thee?

Witte thee is een licht geoxideerde theesoort en heeft niet de grassige smaak van groene thee, dus voor mensen die de grassige smaak van groene thee niet lekker vinden is witte thee een uitstekend alternatief. Silver needle is subtiel, zacht en zoet waar White Peony wat voller van smaak is doordat ook blaadjes gebruikt zijn voor de thee.

Hoe wordt witte thee gemaakt?

Het blad wordt:

  • geplukt. ’s Ochtends als de zon het vocht van de knopjes en blaadjes al verdampt heeft.
  • verwelkt, in de zon of binnen, om het vochtgehalte in het blad lager te krijgen waardoor de blaadjes slapper worden. Hier oxideert de thee licht.
  • gedroogd in de zon, mechanisch of door warme lucht

Gezondheidswaarde

Omdat witte thee weinig bewerkt wordt wordt witte thee als een erg gezonde thee gezien. Net als andere theeën bevat witte thee anti-oxidanten maar in een hogere concentratie dan groene thee en zou het ook meer dan groene thee helpen kanker te voorkomen en een hoge bloedruk te verlagen. Het zou bloed verdunnen, cholesterol verlagen en een gezonde werking hebben op bloedvaten. Verder goed zijn voor de huid en tanden en het immuunsysteem versterken.

Het zetten van witte thee

Er is verschillende informatie te vinden op internet over hoe een witte thee het beste gezet kan worden. Lang, kort, veel of weinig in gebruik en rond de 70-80 graden of juist rond de 90 graden. Veel hangt af van persoonlijke smaak. Nu is witte thee relatief makkelijk te zetten, hij wordt niet snel bitter. Er van uitgaande dat er een goede kwaliteit thee wordt gebruikt. Een eetlepel witte thee, gekookt water wat zo’n 2-3 minuten is afgekoeld met een trektijd van 3 minuten doet meestal zijn werk. De subtiele Silver Needle kan wat langer getrokken worden en mocht de thee toch te sterk smaken, de volgende keer minder gebruiken.

Uitgelicht: Silver Needle

Silver Needle is een prachtige thee en de meest beroemde witte thee. Het is zo’n beetje de meest verfijnde en pure thee die er bestaat. Voor Silver Needle worden geen blaadjes maar alleen het knopje van de theeplant gebruikt, de ‘bud’.

Knopje theeplant
Knopje theeplant

Deze knopjes worden eind maart/begin april geplukt van een variëteit van de theeplant (Camellia Sinensis), de ‘Da Bai’ wat zoiets betekent als, ‘grote witte’. De knoppen van deze cultivar zijn groter dan die van theestruiken die gebruikt worden voor andere soorten thee. Het ‘witte’ of ‘Silver’ in de benaming komt van de fijne haartjes die op de knoppen zitten. Deze laten de thee er wit uit zien. De haartjes zitten alleen de eerste dagen op de knop en het plukken dient dan ook in die tijd te gebeuren.

Omdat de Silver Needle alleen bestaat uit knoppen en niet uit blaadjes, heeft het een subtielere en ook wat zoetere smaak dan ‘White Peony’ of ‘Bai Mu Dan’ welke uit een knop en 2 blaadjes bestaat.

De wijze van maken in het kort. Het blad wordt:

  • geplukt
  • verwelkt, in de zon, om het vochtgehalte in het blad lager te krijgen waardoor de blaadjes slapper van worden
  • opgestapeld waardoor het licht oxideert
  • gedroogd in de zon, mechanisch of door de lucht

De Silver Needle komt uit de provincie Fujian, de provincie met aan de overkant van het water Taiwan. Het is een provincie met veel bos en bergen. Er zijn 2 gebieden waar de thee vandaan komt, Zhenghe en Fuding en beide gebieden leveren een andere soort Silver Needle. De Zhenge Silver Needle kan langer opgestapeld worden zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit waardoor deze Silver Needle wat meer geoxideert is dan de Fuding Silver Needle. De Zhenge Silver Needle heeft daarmee meer body en de thee is donkerder van kleur dan de Fuding Silver Needle.

Doordat er slechts een paar dagen zijn waarin de knopjes geplukt kunnen worden en de oogst beperkt is qua hoeveelheid is Silver Needle een relatief zeldzame en dure thee. Maar de moeite waard om te proberen!

Theezakje zuivert drinkwater in Afrika. Bronwater niet meer nodig

Geen verpakt drinkwater meer voor Afrika? Onderzoekers uit Zuid-Afrika hebben een waterzuiverend, nanotech theezakje, dat minder dan de helft van een cent kost, gemaakt. Makkelijk mee te nemen en het werkt direct. Het waterzuiverende theezakje klinkt als het beste idee sinds gesneden brood.

Hoe werkt het theezakje voor drinkwater?

Het theezakje werkt als een mini-waterfilter: ultra-dunne vezels filteren schadelijke stoffen uit je drinkwater, terwijl koolstofkorrels de bacteriën doden. Je stopt het theezakje in de hals van een fles water en je drinkt het water er doorheen. As simple as that!

Marelize Botes, een microbiologisch onderzoeker van de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch Universiteit zegt: “De nanovezels zijn biologisch afbreekbaar en hebben geen schadelijke gevolgen voor het milieu hebben. De grondstoffen van de theezakjesfilter zijn niet giftig voor de mens. ”

Kosten theezakje

Het theezakje kost minder dan een halve cent. Voor de armsten in de wereld kan dit nog te duur zijn – maar voor de NGO’s?

Bron: We Tap Water

Gefermenteerde thee bladeren salade (Lephet Thoke)

Gefermenteerde thee bladeren salade Of Lephet Thoke is een veelzijdig gerecht uit de burmese cultuur. Het wordt gegeten als snack, voorgerecht, nagerecht of als opkikker die sterker is dan koffie.

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels gefermenteerde thee (Lephet)
  • 2 vogel ogen pepers (Bird’s eye Chilli)
  • 3 eetlepel gedroogde garnalen, gemalen
  • Gesneden knoflook
  • Pinda’s
  • 1 eetlepel sesam zaad
  • 2 eetlepels vis saus
  • 2 eetlepels verse limoen sap
  • 1 eetlepel pinda olie

Bereiden:

  • vermaal de gedroogde garnalen
  • frituur de knoflook tot het een goud bruine kleur heeft
  • rooster de sesam zaad en pinda’s
  • breng alle ingrediënten bij elkaar en serveer de salade gelijk

Tweede theewinkel Betjeman en Barton in Den Haag

Tot voor kort was de statige Denneweg het unieke domein voor de liefhebbers van het Franse merk Betjeman en Barton. Maar sinds kort kunnen mensen ook terecht in de Haagse Frederik Hendriklaan. Marion van den Blik vult uit een van de bekende zilverkleurige blikken een zakje thee in haar nieuwe winkel op de Frederik Hendriklaan.

Op winkelparadijs de ‘Fred’ opende theegoeroe Marion van den Blik afgelopen weekeinde feestelijk haar tweede Haagse vestiging. “Ik heb nog een paar jaar om er flink tegenaan te gaan en wist dat dit daarom het moment was om nog een zaak te openen. Hier op de Fred is de sfeer net iets anders dan op de Denneweg. Ik hoop dat ik hier ook de jongere generatie aan het thee drinken krijg”, vertelt ze enthousiast.

De winkel kenmerkt zich uiteraard door de opvallende blikken met bijzondere theesoorten uit de hele wereld. En daarnaast een keur aan theepotten, servies en bijzondere suikerklontjes. Daarnaast verkoopt Marion in samenwerking met de bekende Haagse patissier Jarreau zeer bijzondere makarons, die worden gemaakt op basis van enkele bekende Betjemansmaken; Lundi Light, Eden Rose, Summer blend en C’est une belle histoire.

In de nieuwe winkel is het ook mogelijk om, zittend in de vensterbank, een van de vele soorten te proeven. Van den Blik: “Een kleine schenkerij waarbij we voor een klein bedrag mensen kennis willen laten maken met het merk. Uiteraard wordt de thee perfect gezet. Het past goed bij deze zaak. Ik vind het heel erg New Yorks, een beetje kosmopolitisch.”

De ontwikkelingen op theegebied gaan volgens Van den Blik razendsnel. “Er komen steeds meer zaken die naast een wijnarrangement ook een met alleen maar thee aanbieden. Perfect voor de lunch of voor mensen die uit gezondheidsoverweging geen alcohol (meer) drinken. In Seinpost in Scheveningen is dit bijvoorbeeld mogelijk.” Bron: Telegraaf

De Theeblog over de theetrend

Op de Theeblog voorspelden we vorig jaar al dat er een thee trend op komst was. Lees hier en hier meer over deze Thee trend.

Over Marion van den Blik en haar theewinkels

In 1992 besloot Marion van den Blik, dat zij haar passie voor thee met anderen wilde delen. Na een intensieve en degelijke voorbereiding, opende zij in augustus van dat jaar de eerste theewinkel van Betjeman and Barton in Nederland. Lees meer over Marion en haar theewinkels.

Bent u ook zo’n theeliefhebber? Dan bent u bij ons aan het goede adres, want Betjeman and Barton maakt van theedrinken een beleving.

Wees welkom In de prachtige winkel aan de Denneweg 25c in Den Haag, in de nieuwe winkel in de Haagse Frederik Hendriklaan of bestel via de webshop.

DaSilva’s eigen theeproever in jury Dutch Tea Championship

DaSilva’s eigen theeproever Karel Thieme zal als jurylid fungeren tijdens het eerste
onafhankelijke theekampioenschap op 15 en 16 mei 2011 in de Jaarbeurs te Utrecht.
Tijdens deze twee dagen staan de Jaarbeurshallen compleet in het teken van de ‘Beleef
koffie! Beleef thee!’ beurs. De beurs zal dit jaar beleving creëren op alle vlakken rond
koffie en thee. Tijdens het evenement zijn er clinics, masterclasses en koffie- en
theekampioenschappen bij te wonen.

Ondanks de toenemende populariteit van thee en alles wat daarmee samenhangt, ontbrak het in
Nederland tot voor kort aan een overkoepelend onafhankelijk theekampioenschap. Het Dutch Tea
Championship, heeft als doel de theebeleving in Nederland een boost te geven en bovenal elke
theeprofessional een podium te bieden zonder deze te verplichten tot het werken met één (merk)
thee.

De deelnemers aan de theewedstrijd presenteren zichzelf en daarnaast hun kennis van thee. Zij
doen dit ondermeer door het optimaal bereiden van zowel een groene als een zwarte thee. De jury
zal vervolgens van ieder kandidaat hun ‘signature thee’ beoordelen; een eigen theecreatie, die kan
variëren van een originele presentatie of bijzondere bereiding tot een culinaire thee/spijs
combinatie.

De driekoppige jury van het Dutch Tea Championship bestaat, naast Karel Thieme, uit Marjan Ippel
(foodtrendwatcher) en Richard Schukkink (theesommelier). De presentatie van het evenement
wordt verzorgd door Nederlands eerste vrouwelijke theesommelier, Kasia Vermaire.

Thieme, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het theeassortiment en promotor van het zeer
innovatieve DaSilva Leaftender theemachine concept bij DaSilva Beans & Leafs uit Zaltbommel,
kijkt bijzonder uit naar het evenement: “Fantastisch om te zien dat thee nu eindelijk de aandacht
krijgt die het verdient. Tea is hot! Ik ben dan ook reuze benieuwd naar wat de deelnemers
bedenken om het eerste Dutch Tea Championship succesvol en leuk te maken.”

Voor meer informatie over het Dutch Tea Championship, kunt u kijken op de website van de
organisatie www.beleefkoffie.nl of op www.dasilva-beansandleafs.com

Bron: DaSilva Beans & Leafs

Now you can bring the temple home

Een thee gevuld met nieuwe schatten uit de oudheid die je de stilte van het heden laten ervaren; dat is nu mogelijk met de theelijnen Hari Tea, the new horizon of tea en Shoti Maa, the comfort of tea. Beide theelijnen zijn met de grootste zorg en aandacht samengesteld om niet alleen je smaakpapillen te verwennen, maar zijn er ook om je te ondersteunen in je dagelijkse bezigheden. En deze thee gaat nog een stapje verder: het biedt steun aan je individuele behoeften die per dag, moment of situatie anders kan zijn. De kunst en wetenschap die in de theemélanges samenkomen met als doel een thee die jou van dienst is!

Mijn eerste ervaring toen ik het eerst kopje thee nam, voelde direct heel aangenaam. Geen zweverige materie, want als je de thee drinkt zul je merken dat er “iets” met je gebeurt.

HARI Tea, the new horizon of tea, is een exclusieve theelijn die uit 11 verschillende smaken bestaat. Elke smaak bestaat uit een mix van biologische kruiden en specerijen, geformuleerd volgens de kennis, ervaring en het erfgoed van yogi’s en de gezondheidsleer van Ayurveda. De theeën zijn zodanig samengesteld dat deze volledig passen in de hedendaagse hectiek en dynamiek.

Om de verschillende behoeften te kunnen ondersteunen, zijn er vier categorieën:

  • FYSIEK
  • MENTAAL
  • INSPRIATIONEEL
  • SPIRITUEEL

Met de theelijn komen niet alleen oud en nieuw samen, maar zijn ook de invloeden van verschillende culturen, wijsheden uit het Oosten en kennis uit het Westen merkbaar. Juist in deze nieuwe tijd met een grote behoefte aan rust en balans en veranderende behoeftes die aansluiten op het individu is het van groot belang om een hulpmiddel te hebben dat ongeacht tijd, plaats en stemming tot steun kan zijn.

Face the Moment - feel self-supported

Aanvullend op HARI Tea is SHOTI MAA Tea, the comfort of tea, samengesteld, met als doel een andere benadering van de eenheid van lichaam, ziel en geest. Deze theelijn biedt 7 verschillende smaken en brengt dezelfde filosofie en kennis mee. Anders dan de HARI Tea is, dat deze theelijn gebaseerd is op de werking van de 7 verschillende chakra’s.

Beide  theelijnen bieden voor elk wat wils, omdat we allemaal verschillend reageren op de dynamiek waarin we leven.

WAT MAAKT DEZE THEEËN ANDERS?

De theeën zijn in eerste instantie smaakvol en prikkelt alle zintuigen, maar de werking van de thee gaat dieper en richt zich op de individuele behoefte. De missie is dan ook om de geest en ziel te dienen.

Alle ingrediënten zijn 100% biologisch en zijn vrij gedurfd bij elkaar gebracht, zoals bij Mysterie Of Desire van HARI Tea waarin chili en chocola de grenzen van het dagelijkse en gewone overtreffen. Bovendien is bij alle smaken veel onderzoek aan vooraf gegaan, om de werking van de theesoorten te testen. Ze werden in verschillende dagsituaties ingezet met allemaal de intentie om verlichting op alle niveaus te brengen.

Het mooiste is natuurlijk om de thee zelf te proeven en je eigen thee-sensatie te creëren. In mijn volgende blogitems zal ik elke smaak apart bespreken met een anekdote van een theeliefhebber die deze thee heeft geproefd. Tot gauw en … enjoy your tea-moment!

In gratitude,

Claudia

De tijdloze thee traditie

Om het weekend in te luiden & ik hoop een lekker weekend vol heerlijke theeën, een leuk en kort filmpje over thee, ons favoriete onderwerp hier op de Theeblog.

Thee, het populairste drankje op de wereld naast water (natuurlijk). Het drinken van thee is ontstaan in China. Het drinken van thee wordt al generaties lang gedaan, en thee drinken gebeurd over de hele wereld. Elke cultuur kent weer zijn eigen gewoontes, tradities en ceremonies en een lange geschiedenis. Iets waar ik persoonlijk geen genoeg van kan krijgen. In veel culturen over de hele wereld is thee drinken een sociaal bindmiddel, een moment van reflectie of van verzoening of juist een gastvrij gebaar.

Onderwerpen in deze thee film

Onderwerpen en personen die in het onderstaande filmpje aanbod komen zijn o.a. Takeshi Watanabe, een Japanse thee kenner die les geeft in de thee cultuur op het Connecticut college. Lu Yu en Ch’a Ching, het eerste boek in de wereld over thee. Een stukje over het ontstaan van de Boston Tea Party en iemand van Tea Gschwendner, een Duits thee bedrijf die inmiddels ook in Amerika zijn winkels heeft geopend. Als afsluiter zie je een Afternoon Tea Expert.

Het filmpje in de pagina verwerken ging helaas niet. Druk op het plaatje om de video te bekijken.

The effect of tea is cooling and as a beverage it is most suitable. It is especially fitting for persons of self-restraint and inner worth.
– Lu Yu (715-803), Ch’a Ching

Moderne theekop

In Azië is thee drinken een onderdeel van het dagelijkse leven, ongeveer iedereen daar drinkt de hele dag door thee. Uit deze regio komen dan ook de meest originele designs van thee attributen of wordt in dit geval gebruikt als inspiratiebron voor een design. Zo ook onderstaande Moderne theekop van het merk Curve Teaware, met ingebouwd compartiment voor je losse thee, hartstikke handig en nog mooi ook!

Een verkoop adres in Nederland heb ik nog niet kunnen vinden maar je kan het altijd hier proberen. En ben je ook opzoek naar een bijpassende Curve theepot? De Theefabriek verkoopt de Curve theepotten via hun webshop.

Houdt je niet zo van het “moderne” design? Kijk dan eens naar andere thee accessoires op de Theeblog en wie weet staat er wat leuks tussen.