Thee landen

De bakermat van thee ligt in id=”149″ type=”post”]China. Hier groeit de theeplant, id=”125″ type=”post”]Camilla Sinensis in de wilde natuur. De theeplant groeit voornamelijk in de wilde natuur in de thee provincie Yunnan. De originele theeplant komt oorspronkelijk uit China. Begin 206 V.chr. begon men in China met het op grote schaal kweken van de theeplant. De eerste kweek zaden van de theeplant werden al snel meegenomen naar Japan waar keizer Saga een van de eerste was die het nieuwe aftreksel van de theeplant voor het eerst proefde.

Japan is tegenwoordig de grootste groene thee producent ter wereld. Een groot deel van alle groene theesoorten komt uit Japan waarvan het grootste deel door de bevolking zelf geconsumeerd wordt.

De theeplant verspreide zich langzaam naar de volgende landen

  • id=”253″ type=”post”]India
  • Sri-lanka (voorheen id=”249″ type=”post”]Ceylon)
  • Indonesië
  • Taiwan

De theeplant verspreide zich zelfs naar verschillende subtropische delen van Amerika. Tegenwoordig wordt de id=”125″ type=”post”]theeplant in meer dan 40 thee landen gekweekt, wat meer dan 3.400.000 ton losse thee per jaar oplevert. Hiervan komt veel in id=”114″ type=”post”]theezakjes terecht komt. De meeste thee komt al lang niet meer uit China maar uit India. India exporteerde in 2009 maar liefst 180 miljoen kg losse thee!

Hoewel id=”112″ type=”post”]thee in meer dan 40 verschillende landen op de aarde verbouwd wordt produceert maar ongeveer ¼ van deze landen verhandelbare hoeveelheden voor commercieel doeleinde. id=”149″ type=”post”]China is nog steeds een van de meest bekende thee landen. China heeft de grootste variatie, wat betreft het verbouwen en produceren van thee en levert in vele gevallen ook nog steeds de hoogste kwaliteit.

Thee landen die voor commerciële doeleinde thee verbouwen en produceren

  • Argentinië
  • Brazilië
  • China
  • Georgië/Rusland
  • Indonesië
  • id=”147″ type=”post”]Japan
  • id=”249″ type=”post”]Sri-Lanka
  • Taiwan
  • Turkije

Het totaal van alle thee landen die thee verbouwen, produceren en exporteren

  • Argentinië (Hier wordt al thee verbouwd sinds 1920 de thee wordt van november tot mei geplukt)
  • Australië
  • Bangladesh
  • Bolivia
  • Brazilië
  • Burundi/Afrika
  • Cameroon/Afrika
  • China (Land waar thee oorspronkelijk vandaan komt)
  • Ecuador
  • Ethiopië
  • Georgië/ id=”143″ type=”post”]Rusland
  • India
  • Indonesië (Levert voornamelijk lage kwaliteit losse thee voorin theezakjes thee wordt voornamelijk verbouwd op eilanden zoals Java en Sumatra)
  • Iran
  • Japan (Hier komen voornamelijk groene theesoorten vandaan zoals Gyokuru en Sencha)
  • Kenia
  • Korea (zuid)
  • Laos
  • Madagaskar
  • Malawi
  • Maleisië
  • Mali/Afrika
  • Mauritius
  • Mozambique/Afrika
  • Nepal
  • Papua New Guinea
  • Peru
  • Réunion
  • Rwanda/Afrika
  • Seychellen
  • Sri- Lanka
  • Sri-Lanka (wordt in de thee wereld nog steeds Ceylon genoemd)
  • Zuid-Afrika (hier komt de bekende rooibos thee vandaan van de Aspalathus linearis)
  • Taiwan
  • Tanzania
  • Thailand
  • Turkije (In Turkije wordt veel thee verbouwd aan de zwarte zee in gebieden zoals. Karadeniz,trabzon en Arkali en Rize. De thee die in Turkije geproduceerd wordt is voornamelijk zwarte thee)
  • Uganda
  • Amerika
  • Vietnam
  • Zaïre/Afrika
  • Zambia/Afrika
  • Zimbabwe/Afrika
  • Portugal (in Portugal wordt thee verbouwd op de eilanden groep de Azoren).

Geschiedenis van thee

id=”112″ type=”post”]Thee heeft een rijke <strong>geschiedenis</strong> met veel legendes maar ook met veel onduidelijkheden. Er zijn een paar dingen die wij zeker weten. Thee is een warme drank afkomstig uit id=”251″ type=”post”]China. Echter is het niet altijd een warme drank geweest.

In het begin van de geschiedenis van thee kauwde de mensen op de bladeren van de id=”125″ type=”post”]camellia sinensis pas later werd het als warme drank opgediend. Er werd voor het eerst schriftelijk verwezen in de geschiedenis naar thee in de derde eeuw v.Chr, toen een beroemde Chinese arts het voorschreef aan een generaal om de <strong>concentratie</strong> en <strong>waakzaamheid</strong> te bevorderen.

Thee werd veel gebruikt in het leger en door monniken. Ook werd thee in de tijd van de drie koninkrijken (220-265) veel gedronken door verschillende keizers. Verder werd thee later veel gedronken door de bevolking van id=”149″ type=”post”]China, en dan met name op het platteland. Boeren verbouwden hier hun eigen thee op hun eigen land.

Later toen thee populairder werd in China, werd <strong>thee </strong>voor het eerst geteeld op de heuvels van Szechuan in Midden-China. Ver terug in de geschiedenis in de 5e eeuw na Christus. Hierna nam de populariteit van thee snel toe, en uiteindelijk werd thee een groot export product in China, met als gevolg dat thee de meest populaire warme drank op aarde werd.

Begin 1600 was Nederland samen met Portugal een van de eerste in de geschiedenis die thee importeerde naar Europa. Langzamerhand verspreide thee zich door geheel Europa en rond 1650 arriveerde thee in id=”145″ type=”post”]Engeland.

 

Bijbehorende afbeeldingen

Het woord thee in alle talen

Het Chinese teken voor thee is maar de uitspraak in het Chinees verschilt per Chinees dialect. Twee van deze uitspraken voor het woord thee zijn het meest gebruikt en hebben de rest van de wereld bereikt. Een is en de andere is chá. De reden dat juist deze twee uitspraken van het woord thee de rest van de wereld hebben bereikt is dat andere westerse landen handel dreven in havens in de gebieden waar deze uitspraak voor thee werd gebruikt.

Afgeleiden van

  • Afrikaans tee
  • Armeens tey
  • Catalaans te
  • Tsjechisch té, thé
  • Deens te
  • id=”151″ type=”post”]Nederlands thee
  • id=”145″ type=”post”]Engels tea
  • Esperanto teo
  • Estisch tee
  • Fins tee
  • Frans thé
  • Duits Tee
  • Hebreeuws te
  • Hongaars tea
  • IJslands te
  • Indonesisch teh
  • Iers tae
  • Italiaans tè, thè
  • Java tèh
  • Koreaans da, ta
  • Latijns thea
  • Lets tēja
  • Limburgs tiè
  • Maleisisch teh, Theyila
  • Noorwegen te
  • Spaans
  • Schots tea
  • Soedan entèh
  • Zweeds te, the
  • Vietnamees chè

Afgeleiden van chá

  • Albanees çaj
  • Arabisch shāy
  • Azerbeidzjan çay
  • Bosnisch čaj
  • Bulgaars чай chai
  • Kroatisch čaj
  • Tjechisch čaj
  • id=”145″ type=”post”]Engels cha, chai or char
  • Perzische chaay
  • Georgisch chai
  • Grieks tsái
  • id=”253″ type=”post”]Hindi chai
  • id=”147″ type=”post”]Japans cha
  • Korea cha
  • Koerdisch ça
  • Mongools tsai
  • Punjabi chah
  • Portugees chá
  • id=”143″ type=”post”]Russisch chai
  • Servisch čaj
  • Slowaaks čaj
  • Sloveens čaj
  • Somalisch shaah
  • Swahili chai
  • Zweeds chai
  • Thais cha
  • Tibetaans ja
  • Turks çay
  • Oekraïens chai
  • Vietnamees trà, chè

Thee fermentatieproces

Fermentatie is het proces waarbij de polyfenolen in de theebladeren worden geoxideerd (blootstellen van bladeren aan zuurstof met als gevolg een chemische reactie). Dit in aanwezigheid van enzymen. Het fermentatieproces levert een grote bijdragen aan het karakter van de thee. Fermentatie begint onmiddellijk na celbreuk.

Thee fermenteren, waarom?

Het fermentatieproces is voor vele theesoorten een belangrijk onderdeel van het gehele thee productieproces. Gefermenteerde theesoorten hebben namelijk hun kleur, smaak en vele andere eigenschappen aan het fermentatieproces te danken.

Het fermentatieproces zorgt er daarnaast ook voor dat de theebladeren langer houdbaar blijven. De tijd die een gefermenteerde theesoort doorbrengt in het fermentatieproces bepaalt in grote mate het karakter en de uiteindelijke smaak van de uiteindelijke gefermenteerd theesoort.

Gefermenteerde theesoorten zijn o.a: Vrijwel alle zwarte theesoorten, sommingen oolong theesoorten en pu-erh thee.

Thee fermentatieproces uitgelegd

De vers geplukte en gerolde theebladeren worden verzameld. Vervolgens worden de bladeren in dunne lagen verspreid in bakken. Deze bakken worden in een speciale fermentatie kamer gezet. In deze fermentatie kamer heerst een temperatuur van 25°c graden celsius. Terwijl de bladeren zich bevinden in deze fermentatie kamer wordt er een zeer vochtige lucht met een vochtigheidsgraad van 95% in de kamer geblazen.

Hierdoor komen de kenmerkende geur en smaakstoffen vrij. Het gehele fermentatieproces duurt 4 tot 5 uur, echter zijn er ook theesoorten die maar half gefermenteerd worden. Na het fermentatieproces worden de goudbruine tot zwarte gekleurde theebladeren gedroogd om het oxidatieproces te stoppen.

Het verschil tussen theezakjes en losse thee

Het gebruik van theezakjes wordt vaak boven het gebruik van losse thee gekozen dit met name in westerse landen waaronder ook Nederland. Theezakjes zijn snel en gemakkelijk, daarnaast is er ook steeds meer keuze in verschillende smaken! Wat is nou eigenlijk het verschil tussen thee in theezakjes en gewone losse thee?

Het verschil

Over het algemeen zijn er een aantal grote verschillen tussen thee in theezakjes en losse thee. Een van de grootste en belangrijkste verschillen zit hem in de bewerking van het blad van de thee plant. Voor zowel thee in theezakjes als losse thee maakt men veelal gebruik van de bladeren van de thee plant (Camellia sinensis). Echter worden de bladeren die bestemt zijn voor in de theezakjes anders bewerkt dan die voor losse verkoop.

De CTC-methode

De theebladeren die in theezakjes terecht komen zijn vele malen fijner dan de theebladeren die voor de losse verkoop bestemd zijn. Theebladeren die in theezakjes zitten worden vaak (niet altijd) bewerkt volgens de zogenaamde CTC-methode of LTP-methode (beide lijken op elkaar).CTC betekend Cut, Tear and Crul, LTP staat voor Lawrie tea processor (Lawrie is de naam van de uitvinder). Theebladeren die volgens de CTC-methode machinaal in fabrieken worden bewerkt, worden veelal gebruik voor in theezakjes. Het is door de CTC-bewerkingsmethode dat de bladeren zo vermalen raken.

In vak jargon noemt men het resultaat van de CTC-methode (de vermalen bladeren) ook wel fannings oftewel gebroken kleine bladstukjes of gruis. In extreme gevallen spreken we ook wel van tea dust oftewel stoffige deeltjes die overschieten na het volledige sorterings- en ziftingsproces.

 Gevolg van de CTC-methode is dat de bladeren doordat ze zo vermalen worden breken en hierdoor hun smaakmakende olien verliezen.

Wat smaakt beter?

Dit is natuurlijk een kwestie van smaak en de meningen zijn dan ook verdeeld. Grove losse theebladeren kunnen in de meeste gevallen bij de juiste bereiding zich veel beter ontvouwen in het water en zodoende hun smaak en geur veel beter afgeven aan het water.Omdat de theebladeren groter zijn laat men de theebladeren ook vaker langer trekken.

In theezakjes hebben de bladeren minder ruimte en zijn ze door de CTC-methode ook minder groot en berooft van hun smaakmakende olien, er is (doordat het blad veel minder groot is) minder tijd nodig voor de bereiding.

Het is niet zo dat thee in theezakjes per defenitie slechter is dan thee die bestemt is voor losse verkoop. Steeds meer merken kiezen voor onbewerkte vollere thebladeren voor in theezakjes en geven de thee in theezakjes ook steeds meer ruimte. Daarnaast worden er vaak etherische olien toegevoegd aan de thee bladeren die de smaak soms bevorderd. Voorbeelden van dit soort merken vind je hier.

De verschillen op een rij

  1. Losse thee wordt anders bewerkt dan thee in theezakjes en is veel grover.
  2. Thee in theezakjes is vaak volgens CTC-methode bewerkt waardoor thee in theezakjes veelal bestaat uit fannings en soms tea dust.
  3.  Theezakjes bieden vaak minder ruimte aan de theebladeren om zich te ontvouwen.
  4. Aan thee in theezakjes worden vaak etherische olien toegevoegd om de smaak te bevorderen.
  5. Thee in theezakjes is sneller getrokken vanwege de omvang van het blad daarnaast zijn theezakjes gemakkelijker.

Zelf thee maken

Zelf thee maken? Het maken van je eigen thee wordt in vakjargon ook wel melangeren genoemd. Als je je eigen thee gaat maken ga je theesoorten, kruiden en specerijen of bloemen mengen met als resultaat jouw eigen thee. Oftewel jouw eigen melange en/of gearomatiseerde theesoort.

Het maken van je eigen Gearomatiseerde thee

Gearomatiseerde theesoorten zijn theesoorten die vermengd zijn met stukjes fruit, bloem, kruid of specerij of de etherische oliën hiervan. Ook kun je voor andere technieken kiezen waarbij je gebruik maakt van de vruchtensapconsentraten of natuur identieke of chemische geur- en smaakstoffen. Het thuis klaarmaken van jouw eigen gearomatiseerde thee is mogelijk!

Gearomatiseerde thee maken met gedroogde stukjes fruit, bloem, kruid of specerij

Je kan gebruik maken van zowel droge stukjes fruit, bloem, kruid of specerij als verse stukjes fruit of bloem. Deze stukjes fruit kun je gewoon mengen door de losse thee. Let wel op! De stukjes fruit kunnen gaan schimmelen binnen een bepaalde tijd. Ook kun je kiezen voor droge kruiden zoals kaneel stokjes en dergelijken. Let dan wel op dat de grote en hoeveelheid van de droge kruiden gelijk en minder is (liever net iets kleiner en minder) dan de grote en hoeveelheid theebladeren, zo blijft de melange in balans.

Gearomatiseerde thee maken met ethernische oliën

Je kan echter ook een gearomatiseerde theesoort maken waarbij een bepaalde smaak naar de voorgrond wordt gedrongen, thee kent geen regels! Ook kun je een aantal druppels natuurlijke etherische oliën aan de gedroogde thee bladeren toevoegen. Meer informatie nodig? alles over gearomatiseerde theesoorten kun je hier lezen.

Thee mengen met bloemen

Een thee melange maken met hierin bloemen, oftewel gearomatiseerde bloementhee kan ook thuis! Theesoorten die bloemen bevatten worden ook gearomatiseerde theesoorten genoemd. Een bekend voorbeeld is jasmijnthee, de jasmijn bloemen worden geplukt en op natte doeken op de thee gelegd. Nadat de thee de geur van de jasmijn bloemen heeft opgenomen worden de jasmijn bloemen gemengd met de groene thee. Dit nadat ze gedroogd en verfijnd zijn.

Methodes voor het drogen van bloemen voorin de thee

Het toevoegen van bloemen aan je thee is simpel!. Je kan de bloemen gewoon plukken en vervolgens drogen. Door het drogen blijven de bloemen langer houdbaar. Er zijn vele verschillende methodes, de meest gangbare zijn:

  • Papier drogen (De bloemen laten drogen door ze tussen een stapel papier te leggen)
  • Luchtdrogen (het ondersteboven hangen van de bloemen in een donkere ruimte)

Na het drogen kun je ervoor kiezen de grove bloemen te mengen met de thee. Of je kan ervoor kiezen om de bloemen nog te verfijnen en de kleine stukje dan met de thee te mengen.

Het mengen van kruiden en theesoorten

je kan je eigen thee maken door verschillende theesoorten en kruiden te mengen. Voor het maken van je eigen thee melange zijn geen regels. Je kan gebruik maken van jouw eigen fantasie. Het maken van een kruidenthee melange is eigenlijk zo simpel als het mengen van verschillende kruiden, theesoorten en bloemen. De kunst zit hem in het vinden van een balans in zowel smaak, geur als kleur. Hieronder vind je tricks en tips

Kruiden mengen

Bij het mengen van verschillende kruiden kun je beter gebruik maken van droge en gewassen kruiden. Ook kun je beter niet meer dan drie verschillende kruiden aan je kruidenthee of thee toevoegen, anders wordt de thee al snel te druk en verdoezeld de smaak. Indien je van plan bent toch gebruik te gaan maken van meer dan drie kruiden kun je jouw thee altijd zoeter maken door er honing aan toe te voegen of een beetje zoethout.

Gebruik van eigen kruiden

Als je kruiden gaat gebruiken die je zelf hebt verbouwd kun je deze eerst beter zelf wassen. Als jij jouw eigen kruidenthee gaat maken voor enigszins medicinale doeleinde moet je erop letten dat je de kruidenthee het best binnen 24 uur na pluk kan drinken, sommige kruiden verliezen langzaam hun werkzame stoffen en daardoor ook hun werking na 24 uur.

Kruiden voor medicinale doeleinde

Indien je kruidenthee voor medicinale doeleinde gebruikt zijn er vele heilzame kruiden die tegen vele verschillende kwalen, problemen en soms ontstekingen werken. Alleen voor ernstige ziektes, kwalen of ontstekingen kun je natuurlijk nog altijd het best naar de huisarts gaan. Maak geen gebruik van melk, melk breekt namelijk verschillende stoffen af en kan ervoor zorgen dat je thee of kruidenthee zijn werking verliest. Als je kruiden gaat gebruiken in je thee moet je altijd eerst opzoeken welke delen je van een kruidenplant kan gebruiken. Dit zijn meestal de bovenste delen van de plant. Gebruik nooit meer dan 2 eetlepels kruiden (ongeveer 2 gram). Ook is het aan te raden nooit meer als drie kopjes (160 ML) kruidenthee per dag te drinken. Dit geldt echter niet voor alle theesoorten.

Let op!

  • Drink geen zoethout  als u last heeft van een verhoogde bloeddruk.
  • Drink geen ijzerhard als u een leveraandoening heeft.
  • Gebruik nooit meer dan de opgegeven hoeveelheid voor de bereiding en drink niet meer dan aangegeven.
  • Geef kinderen onder de 5 jaar geen munt of saliethee.
  • Drink geen krachtige kruiden thee tijdens de eerste drie maanden van uw zwangerschap.

Theesoorten mengen

Bij het mengen van verschillende theesoorten kun je gebruik maken van zwarte -, groen -, witte -, oolong -, Pu-erh – en verschillende gerookte theesoorten. Deze theesoorten kunnen van over de hele wereld en uit verschillende gebieden komen. Je kan jouw favoriete zwarte thee mengen met jouw favoriete witte thee.

Theesoorten mengen, waar moet ik op letten?

Je moet ervoor zorgen dat de thee die je maakt goed in balans blijft, anders gaat dit  meestal ten koste van de smaak en aroma. Theesoorten verschillen sterk van elkaar, witte thee is bijvoorbeeld een hele zachte, subtiele en delicate theesoort. Als je deze mengt met een sterke Lapsang Souchong (gerookte thee) zal de rokerige Lapsang Souchong sterk overheersen, de thee is dus uit balans. Je kan witte thee dus beter niet mengen met een Lapsang Souchong maar misschien beter met een goeie Wu-long uit China of Oolong uit Taiwan. Bij het mengen van theesoorten kun je het best altijd gebruik maken van grove losse theebladeren van goede kwaliteit. Kijk waar de theesoort vandaan komt, uit welk land en welk gebied? Dit zegt namelijk veel over de kwaliteit van de theesoort.

Als je zeker wil zijn van goeie losse theesoorten met hoge kwaliteit kun je het beste op de thee classificatie afkortingen en codes letten. Deze verschillen per theesoort. In het geval van zwarte thee zijn dit afkortingen zoals TGFOP1, deze afkorting staat garant voor de aller hoogste zwarte thee kwaliteit. De classificatie afkortingen en codes vind je vaak op de verpakking van je zakje thee of kun je bij de thee handelaar achterhalen. Elke theesoort heeft zijn eigen classificatiesysteem het classificatiesysteem van zwarte -, groene-, oolong- en witte thee vind je hier (soort, subartikel en dan classificatie).

Enkele voorbeelden;

Theesoorten kunnen gemengd worden met verschillende kruiden. Zo kun jij jouw eigen heerlijke slaapthee maken door een heerlijke Silver needle witte thee uit China te mengen met sint janskruid of passiebloem. Ook kun je een eigen thee maken die goed is voor de spijsvertering hiervoor kun je gebruik maken van Dille. Als jij jouw thee wat zoeter wil maken kun je er ook verschillende kruiden aan toevoegen zoals zoethout. Als je kruiden met losse thee gaat mengen is het verstandig altijd gebruik te maken van droge grove kruiden.

De theeplant

Er zijn twee soorten theeplanten de Camellia sinensis (Chinese theeplant) en – assamica (Indiase theeplant), beide lijken op elkaar alleen komen uit verschillende gebieden/landen. De Camellia sinensis en – assamica gedijen beide het het best in een warm en vochtig klimaat. De meest geschikte klimaten hebben een temperatuur van 10 tot 30 graden Celsius en een regen val van 200 tot 225 mm per maand.

De meeste theeplantages liggen op een hoogte van 350 tot wel 3.500 meter boven zeeniveau! De theeplant groeit tussen de brede gordel van 42° NB tot 29° ZB. De juiste combinatie van: regenval, warmte, vochtigheid en hoogte zorgt voor de benodigde langzame groei. Ook het aantal zonuren perdag speelt een belangrijke rol. Vijf uur perdag is voldoende. Hoe hoger de theeplant verbouwd wordt hoe beter dit is voor de aroma en geur van het theeblad, en uiteindelijk voor de thee zelf.

Oud chinees gezegde; superieure thee komt uit hoge bergen.

Camellia sinensis

Thee is een warme drank afkomstig uit China. Thee wordt getrokken van de bladeren van de theeplant, die soms Camellia sinensis of Camellia assamica genoemd wordt. Afhankelijk van soort. Sinensis betekend Chinees in het Latijns. Er zijn zes verschillende theesoorten waarvan de meest bekende zwarte en groene thee. Deze twee en de resterende vier theesoorten zijn allen afkomstig van de theeplant.

Herkomst, geschiedenis en kenmerken Camellia sinensis

De theeplant (Camellia sinensis) komt van oorsprong uit China. Vandaar de benaming Sinensis wat Latijns is voor Chinees. De Camellia sinensis is een groenblijvende (gehele jaar door groen) struik of kleine boom. De theeplant was al lang een bekende plant onder de Chinezen. Maar pas toen men deze plant voor thee ging gebruiken, leerde men meer over de Camellia sinensis.

De theeplant kan wel 20 meter hoog worden, vaak wordt de theeplant echter gesnoeid op 2 meter hoogte. De Camellia sinensis soort komt op grote schaal voor in China, Tibet en Japan. De Camellia sinensis is bestand tegen lage temperaturen. De Camellia sinensis kan wel achthonderd jaar lang thee bladeren blijven produceren! Deze theebladeren hebben meestal een lengte van 5 tot er met 15 cm en zijn 2 tot 5 cm breed. Naast theebladeren groeien er ook wit gele bloemetjes aan de Camellia sinensis.

Er is onenigheid over het feit of de benaming ’theeplant’ wel juist is. Van originele is de theeplant eigenlijk meer een boom met een stam en een stevige penwortel. Echter wordt de boom gesnoeid op struik formaat waardoor de vertakkingen lager plaats vinden en de theebladeren makkelijker geplukt kunnen worden. Boom, struik of plant? Niemand weet het, in de volksmond heeft men het in ieder geval altijd over ‘de theeplant’.

Camellia assamica

De Camellia assamicais het tropische neefje van de Camellia sinensis, en komt oorspronkelijk uit India. De bladeren van de Camellia assamica zijn ruwer en grover dan die van de  Camellia sinensis en worden voornamelijk gebruikt voor bekende zwarte Indiase theesoorten zoals Darjeeling thee. De Camellia assamica is een wat wildere theeplant dan de Camellia sinensis. De Camellia assamica kan wel een hoogte van 20 meter bereiken. Met bladeren die variëren van 15 tot 35 cm. De Camellia assamica komt voornamelijk voor in landen met een tropisch klimaat. Daarnaast groeit de Camellia assamica ook op de uitlopers van de Himalaya.

 In 1935 werd op het Internationaal Botanisch Congres besloten dat men met de Camellia sinensis de enige echte theeplant bedoelde en er geen verder verdeling in soorten was. Echter in 1962 kwam men hier weer van terug.

Camellia assamica subspecies lasiocalyx

Naast de twee hierbovenstaande officiële soorten onderscheid men ook nog de subsoort gnaamd de Camellia assamica subspecies lasiocalyx theeplant. Deze wordt voornamelijk gebruikt bij het kweken van kruisingen. De Camellia assamica subspecies lasiocalyx komt van oorsprong uit Cambodja en kan vijf meter hoog worden. De Camellia assamica subspecies lasiocalyx heeft donkergroene, glanzende leerachtige bladeren en tere kleine witte bloesems van circa 2,5 cm in doorsnee met vijf of zeven blaadjes.

Theeweetjes

Thee het populairste en meest gedronken warme drankje op aarde. Hieronder vind je een overzicht met een aantal interessante, leuke, handige en misschien wel verrassende theeweetjes. Over het bijzondere warme drankje genaamd thee.

Wil jij ons meehelpen?

Ontbreekt er hier een theeweetje? Of meerdere theeweetjes! Laat het ons dan weten via ons contact formulier dan plaatsen wij deze theeweetjes direct.

1. Wist je dat thee in China Cha wordt genoemd.

Echter verschilt de uitspraak in het Chinees van thee (cha) per Chinees dialect.

2. Wist je dat theïne een synoniem is voor cafeïne.

Theïne is precies de zelfde stof als cafeïne alleen dan zit theïne in thee en cafeïne in dranken zoals, koffie en cola.

3. Wist je dat groene, witte, oolong en zwarte thee allemaal van de zelfde plant afkomstig zijn.

Deze plant wordt de Camellia Sinensis genoemd, en groeit in meer dan 40 verschillende landen.

4. Wist je dat melange Frans is voor mengsel.

Thee melange betekent thee mengsel. Een thee melange bestaat soms uit een combinatie van wel 14 verschillende soorten thee.

5. Wist je dat gearomatiseerde theesoorten, soorten zijn waar bloemen, specerijen, vruchten of etherische oliën hiervan zijn toegevoegd.

Twee populaire en bekende gearomatiseerde theesoorten zijn jasmijn thee en de razend populaire earl grey.

6. Wist je dat men met looizuur polyfenolen bedoelt?

Dit komt door een spraakverwarring. Bepaalde id=”235″ type=”post”]polyphenolen worden in het Engels namelijk tannines genoemd, wat weer vertaald wordt naar looistoffen.

7. Wist je dat thee goed is voor hart en bloedvaten?

Dit komt met name door de flavonoïden die thee bevat (voornamelijk zwarte thee) flavonoïden kunnen bij langdurige consumptie de bloeddruk verlagen.

8. Wist je dat er fluoride in thee zit?

In thee zit vergeleken met andere producten die voor consumptie bedoeld zijn veel fluoride. Genoeg om het gebit en de boten te beschermen en versterken.

9. Wist je dat Pu-erh thee naar aarde smaakt?

Tenminste zo beschrijven vele thee proevers en experts de smaak van id=”188″ type=”post”]pu-erh thee. Pu-erh is een groene of (afhankelijk van leeftijd van de  pu-erh) zwarte theesoort afkomstig uit China uit het Pu’er gebied dat in de thee provincie Yunnan ligt.

10. Wist je dat de theeplant in meer dan 40 verschillende landen verbouwd wordt.

Onder andere in landen waar je het niet direct verwacht zoals Georgië, Madagaskar en Kenia.

11. Wist je dat er jaarlijks meer dan 3.400.000 ton thee wordt geproduceerd.

Waarvan de meeste thee uit landen zoals India, Sri-Lanka, Kenia en China.

12. Wist je dat je groene thee nooit op 100°C graden moet zetten!

Dan verbranden de bladeren met als resultaat een hele bittere groene thee met een nare smaak. Lees hier hoe het beter kan!

13. Wist je dat de theeplant de Cammillia Sinensis genoemd wordt.

Sinensis betkend chinees in het Latijns. Cammilia is de botanische naam van het geslacht van de plant. Zodoende de naam: cammilia sinensis.

14. Wist je dat thee het immuun systeem ondersteunt.

Dit komt door de vele antioxidanten die thee bevat. Antioxidanten zitten ook in verschillende soorten fruit en groente.

15. Wist je dat een eetlepel losse thee genoeg is voor een kopje thee?

Een eetlepel is precies twee gram. Twee gram is meer dan genoeg voor een kopje thee van 200 ml.

16. Wist je dat Nederland een van de eerste Europese landen was die thee importeerde vanuit Azie.

Samen met Portugal was Nederland een van de eerst landen die thee importeerde naar Europa rond 1610.

17. Wist je dat thee vroeger puur medicinaal gebruikt werd.

Voordat thee zich als een genotsdrank ontwikkelde werd thee in China voornamelijk voor moeheid en futloosheid voorgeschreven, als een medicijn.

18. Wist je dat thee veel door monniken gedronken werd en nog steeds wordt.

Voornamelijk in Japan maar ook in Tibet werd en wordt thee veel voor het mediteren gedronken. Dit voor de concentratie en om het mediteren langer vol te houden.

19. Wist je dat thee veelal door Chinese keizers werd gedronken.

Ook in Japan Europa en Engeland werd thee in het begin vooral door de hogere lagen in de maatschapij gedronken waaronder dus keizers en in het westen mensen van zekere status.

20. Wist je dat er een groot verschil is tussen theezakjes en losse thee.

Voor losse thee worden precies de zelfde bladeren gebruikt als bij theezakjes. Alleen in het geval van losse thee zijn deze bladeren veel grover, voller en verser als bij theezakjes. Men noemt de thee bladeren die voor theezakjes gebruikt worden ook wel thee stof of tea dust.

21. Wist je dat kruidenthee geen theesoort is?

Kruidenthee is officieel geen theesoort. Dit omdat kruidenthee gezet wordt van kruiden. Kruidenthee is dus een aftreksel van kruiden en niet van de theeplant. Een betere benaming voor kruidenthee is Tisane.

22. Kruidenthee wordt ook wel een tisane genoemd.

Een beter woord voor kruidenthee is Tisane. Dit woord komt van het Griekse πτισ?νη (ptisan), een drank gemaakt van gerst.

23. Ontstoken ogen

Thee kan goed helpen bij ontstoken ogen. Zo kun je een watje deppen in koude kamille thee en de onstoken ogen schoonmaken van buiten naar binnen. Je kunt ook een beetje water koken, en een theezakje daarin stoppen zodat deze vochtig wordt. Even uitknijpen en deze op het ontstoken oog leggen (dit een paar seconden) herhaal dit een aantal keer.

24. Wist je dat het woord blend het zelfde betekend als het woord melange?

Melange en blend zijn twee woorden met dezelfde betekenis alleen dan beide in een andere taal, melange is frans en blend is Engels. Beide woorden betekenen letterlijk vertaald naar het Nederlands mengsel.

25. Wist je dat thee slechte geuren kan absorberen?

Het is gebleken dat thee kan werken als een geur absorberend middel. Thee is vooral erg effectief bij het verwijderen van slechte geuren met name uit uw huid. Het gieten van een kopje thee over uw handen helpt tegen allerlei slechte geuren! Ook in contact komen met thee bladeren helpt bij het verdrijven van ongewenste geuren.

26. Wist je dat thee in India een van de belangrijkste export producten is?

Ook is thee na toerisme, de grootste industriële activiteit in India.

27. Wist je dat thee een van de oudste warme dranken op aarde is?

Thee werd meer dan 5.000 jaar geleden in China voor het eerst geproduceerd.

28. Wist je dat het aanbevolen aantal kopjes thee (250 ML) vijf per dag is?

Door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt een grens aangegeven van 250 milligram cafeïne/theïne per dag. Alles hierboven is te veel en overbodig. Gemiddeld genomen bevat een kopje thee ongeveer 30 tot 50 miligram cafeïne/theïne. Vijf kopjes thee per dag is dus de aanbevolen hoeveelheid.

29. Wist je dat de meeste mensen in Duitsland thee afkeurde rond 1600?

Men zag thee als de voornaamste oorzaak dat Aziaten zo: Verschrompeld en klein waren. Daarom keurde men het gebruik van thee af in Duitsland. Later veranderde dit standpunt in Duitsland en nam de consumptie van thee in Duitsland toe.

30. Wist je dat bierbrouwerijen in Engeland het moeilijk hadden in 1800 met de opkomst van thee?

Drie kwart van de bierbrouwerijen in 1800 in Engeland hadden het zelfs zo moeilijk dat ze failliet gingen.

31. Wist je dat porselein in Engeland eind 1800 heel fijn en dun was?

Zo fijn dat mensen bang waren dat het porselein zou breken wanneer ze er warm water in zouden gieten. Daarom deden ze er eerst wat melk bij, zodat het kopje niet zou breken. Zo is de gewoonte om melk in thee te doen ontstaan.

32. Wist je dat India jaarlijks gemiddeld 150.000 ton minder thee dan China produceert?

India produceert gemiddeld jaarlijks 800.000 tot 950.000 ton thee, China produceert jaarlijks ongeveer 1.000.000 tot 1.250.000 ton thee.

33. Wist je dat India meer dan 13.000 thee plantages heeft.

alle theeplantages hebben gezamelijk een totaal oppervlakte van ongeveer 1 miljoen hectare.

34. Wist je dat je thee bladeren ook gewoon kunt eten?

Theebladeren zijn gewoon eetbaar. Zo gebruiken ze in Taiwan, Thailand en Japan theebladeren als vulling in zoete koekjes. In China gebruiken ze theebladeren (meestal groene thee bladeren) als een gezonde groente in de rijst of in roerei.

35. Wist je dat de eerste tea room opgericht is door Twinings?

De Tea room genaamd Tom’s coffee house werd in 1706 opgericht door Thomas Twining. Er werd zowel thee als koffie geschonken. Tom’s coffee house was gevestigd op 216 Strand in Londen. Tom’s coffee house bestaat nog steeds en is nog steeds in eigendom van Twinings.

36. Wist je dat Twinings hof leverancier was van Queen Victoria?

In 1837 wees Queen Victoria Twinings aan als de eerste hofleverancier voor thee voor haar huishouden. Tot op de dag van vandaag levert Twinings thee aan de koninklijke familie.

37. Wist je dat Twinings een van de grootste thee bedrijven op de wereld is?

Twinings is meer dan 300 jaar oud en verkoopt thee in meer dan 44 verschillende landen.

38. Wist je dat Het logo van Twinings een van ’s werelds oudste en meest bekende logo’s is.

Het logo van Twining die ontworpen is in 1787. Is al meer dan 200 jaar constant in gebruik en is nooit veranderd.

39. Wist je dat Ginseng in Korea ook wel het  ‘koninklijke’ kruid genoemd wordt.

Dit Mede omdat ginseng eeuwenlang alleen aan de Keizerlijke familie van Korea werd voorbehouden.

40. Wist je dat ginseng in China niet alleen als medicijn diende?

Maar dat Ginseng ook als ingrediënt in verschillende maaltijden werd gebruikt.

Theezakjes

Het theezakje is niet meer weg te denken uit het huishouden. Het theezakje is een uitvindingen waar ieder mens op aarde weleens gebruik van heeft gemaakt. Of op ze minst gezien heeft.

Wat is een theezakje?

Theezakje ook wel theebuiltje genoemd, is een afgesloten, meestal papieren zakje met hieraan een touwtje met aan het uiteinde een kartonnen label. Er zijn ook theezakjes zonder kartonnen label .

Normale theezakjes, gemaakt voor het zetten van id=”112″ type=”post”]thee in theekopjes hebben ongeveer ruimte voor 1,7 tot twee gram thee. Theezakjes gemaakt voor het zetten van thee in theepotten hebben ongeveer ruimte voor vier tot vijf gram thee.

Normale theezakjes gemaakt voor kopjes thee van 140 tot 200 milliliter hebben een gewicht van drie gram. Grotere theezakjes gemaakt voor theepotten hebben een gewicht van 5 tot 6 gram. De afmetingen en vormen van theezakjes verschillen.

Vormen van theezakjes

  • Piramide vorm
  • Ronde vorm
  • Rechthoekige vorm

Vrijwel alle theesoorten zijn verkrijgbaar in theezakjes. Er zijn theezakjes voor het gebruik van theepotten van een tot 1,3 liter. En theezakjes voor het gebruikt van theekopjes van 140 tot 200 milliliter.

Waar zijn theezakjes van gemaakt?

Theezakjes zijn meestal gemaakt van poreus papier, zijde of kunststof. De traditionele zakjes zijn over het algemeen vierkant en gemaakt van poreus papier van hout en plantaardige vezels (hetzelfde materiaal als voor koffiefilters).

Functie van theezakje

Theezakjes zijn gemaakt en ontworpen om thee gemakkelijk en goed te kunnen laten trekken in warm water. Zodra dit gedaan is kan het theezakje  gemakkelijk weggegooid worden.

Ook zorgt het zakje ervoor dat de gedroogde theebladeren niet in het water terecht komen maar in het zakje blijven. Nog een handig aspect van een theezakje is dat men zich geen zorgen hoeft te maken over de juiste hoeveelheid thee voor het zetten van thee.

Geschiedenis van het theezakje

Theezakjes verschenen voor het eerst op de markt rond 1904. De zakjes waren het idee van Thomas Sullivan. Thomas Sullivan was eigenaar van een thee en koffie winkel in New York. Hier verkocht Thomas Sullivan al jaren thee. In 1904 steeg de prijs van tinnen blikken aanzienlijk.

Hierop besloot Thomas Sullivan te anticiperen. Hij stuurde kleine hoeveelheden thee in kleine zijden zakjes naar zijn klanten. Dit in plaats van tinnen blikken. Tot verbazing van Thomas Sullivan hadden de klanten niet door dat ze de thee uit het zakje moesten halen.

In plaats hiervan deden de klanten de thee met zakje en al in het warme water. Het zakje sloeg aan bij de klanten en Thomas Sullivan bleef zijn thee op deze wijze aanbieden. In 1929 werd het zakje van Thomas Sullivan verder ontwikkeld door Adolf Rambald. Hierdoor kreeg het theezakje van tegenwoordig zijn huidige vorm. In ditzelfde jaar kreeg Adolf Rambald patent op het originele theezakje.

Theezakjes tegenwoordig

Tegenwoordig worden de theezakjes van Adolf Rambald en andere zakjes verkocht en gefabriceerd door verschillende bedrijven en fabrieken waaronder MAI. MAI is met meer dan 78 klanten wereldwijd, een van de grootste theezakjes fabrikanten op de wereld. Een standaard machine, geproduceerd door MAI kan meer dan 120 rechthoekige theezakjes per minuut produceren.

Thee algemeen

Thee is een al eeuwen oude drank oorspronkelijk uit China. In China wordt thee ook wel chá genoemd. Thee is een warme aromatische drank die getrokken wordt van de meestal gedroogde bladeren en knoppen van de thee plant.  In het Latijns genaamd de Camellia sinensis.  Het aftreksel van de bladeren van de Camellia sinensis noemt men dus thee. Dit aftreksel kan gedronken worden.

Wat is thee?

Thee is een veelzijdige gezonde maar vooral lekkere en ontspannende warme drank die geschikt is voor jong en oud. Verder antwoord op de vraag wat is thee? Wanneer men objectief kijkt, zou dit kunnen zijn: een in water opgelost aftreksel van de bladeren van de Camellia sinensis.  Een eenduidig antwoord op de vraag wat is thee is er niet.

Thee in China

Voordat thee in Europa werd geïntroduceerd werd het op verschillende manieren geconsumeerd in China. Zo werden de thee bladeren van de Camellia sinensis ook wel in de soep gedaan of werd er gewoon weg op gekauwd. Later werden de thee bladeren gemalen tot poeder. Pas hierna werd thee in China gedronken zoals het tegenwoordig ook in Europa gedronken wordt. Namelijk gewoon warm uit een kopje van glas, porselein of in China vaak uit aardewerk.

Thee aromatiseren

De bladeren van de Camellia sinensis en/of knoppen worden vaak gemengd met kruiden, specerijen, bloemen, gedroogde stukjes fruit of de etherische olie hiervan. Dit heet aromatiseren. De gearomatiseerde thee bladeren worden vaak in zogenaamde theezakjes aangeboden maar kunnen ook in losse vorm gekocht worden. Net zoals niet gearomatiseerde theesoorten.

Thee poeder

Thee poeder? Jazeker thee wordt nog steeds veel in poeder vorm gedronken zoals Matcha. Dit veelal in landen zoals Japan. In Europa kent men thee sinds de 17 de eeuw. thee is eigenlijk niet meer weg te denken. Iedereen kent of drinkt wel thee. Het wordt op verschillende momenten gedronken en tijdens allemaal verschillende situaties. Op het werk, thuis of na het eten. In sommige huizen is het product thee niet meer weg te denken. Je kan het op allerlei momenten drinken, en thee is nog gezond ook.

Theesoorten

Het soort thee is afhankelijk van de manier waarop de thee bladeren geplukt en bewerkt worden. Deze verschillende theesoorten kunnen met elkaar gemengd worden, hierdoor ontstaan er verschillende melanges (blends). Ook kunnen theesoorten gemend worden met verschillende kruiden, specerijen, bloemen en/of stukjes fruit, hierdoor ontstaan gearomatiseerde theesoorten. Alle theesoorten, behalve  kruiden theesoorten, zijn afkomstig van de theeplant de Camellia sinensis of een van de afgeleide van deze plant zoals de Camellia assamica & amellia assamica subspecies lasiocalyx.

De theeplant

De theeplant, in het Latijns genaamd Camellia sinensis komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azie. Hier groeit en bloeit de theeplant al eeuwen lang in de wilde natuur. De theeplant kan tot wel vijf meter hoog worden en groeit het beste in een vochtig tropisch of subtropisch klimaat.

Zelf thee maken en/of verbouwen?

Het is mogelijk om zelf thee thuis te verbouwen, er zijn adressen in Nederland die theeplanten verkopen.

Lees hier alles over het zelf maken van thee

Thee wordt over de hele wereld gedronken

Thee is een internationale drank en wordt al eeuwen wereldwijd gedronken in vele verschillende landen. Het woord thee heeft overal dezelfde betekenis maar wordt in sommige landen anders uitgesproken.

Bekijk hier een lijst van thee over de hele wereld

Thee en Gezondheid

Thee is een warme drank die rijk is aan vele gezonde voedingswaarde. Waaronder antioxidanten, flavonoïden en theanine. Ook bevat thee theïne een stof die een opwekkende werking heeft op het menselijk lichaam. Thee wordt ook gebruikt ter ondersteuning bij het afvallen. Populair hierbij is de groene theesoort maar ook bijvoorbeeld Pu-erh. Bij de zwangerschap mag ook thee gedronken worden maar hierbij dient wel opgepast te worden. Een goede thee voor tijdens de zwangerschap is Rooibos kruidenthee.

Imago van thee

De reden, tijd en plaats om thee te drinken verschillen per cultuur en per persoon. Maar een aardige omschrijving van het imago van thee is de volgende: Thee heeft een imago van een drank voor fijnzinnige levensgenieters met een grote voorliefde en interesse voor alles wat met cultuur te maken heeft. Een theeliefhebber geeft met het drinken van thee aan dat hij of zij houdt van smaaknuances en de kunst van een filosofische vrijetijdsbesteding verstaat.